MALO IM 4000KM: Nelegalni Mikulić razmatra povećanje plaća sucima i tužiteljima u BiH, trebat će mu za ubuduće

Razmatraju se mogućnosti za povećanje plaća sudaca i tužitelja u Federaciji BiH, izjavio je u razgovoru za današnji “Dnevni avaz” nelegalni federalni ministar pravde Zoran Mikulić

Ističe da je u tijeku i procedura za usvajanje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama sudaca i tužitelja u FBiH. To se čini kako bi dosljedno bila provedena presuda Ustavnog suda FBiH.

– Usvajanjem navedenog zakonskog prijedloga, suci i tužitelji će u pogledu ostvarivanja prava na naknade imati isti status kao i osobe na koje se odnosi Zakon o plaćama u organima vlasti FBiH, objasnio je Mikulić.

Osvrnuo se i na Nacrt zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, koji, između ostalog, predviđa formiranje posebnih odjela za ova kaznena djela pri Tužiteljstvu i Vrhovnom sudu FBiH.

– Osnovna intencija ovog zakonskog nacrta je da se problemu korupcije, organiziranog i drugih oblika teškog kriminala pristupi na znatno odlučniji, organiziraniji i spremniji način, što se može ostvariti jačanjem tužiteljskih i sudskih kapaciteta, kaže Mikulić.

Upitan o konkretnim kaznenim djelima koja će biti procesuirana u novoformiranim tijelima, Mikulić je kazao da će to biti predmeti proizvodnja i stavljanja u promet droge, ako je djelo počinjeno u više kantona; pranje novca, u slučajevima gdje je se radi o većoj sumi; zlouporabe u procesu privatizacije i gospodarskom poslovanju …

(FENA / em)

more recommended stories