Published On: Pon, svi 20th, 2013

SAMO DA SE NE POJAVI: Nestaje oružje iz vojnih skladišta u BiH

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine počelo je sa inspekcijom svih skladišta naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava pri Oružanim snagama. Povod inspekciji su brojni slučajevi nestanka oružja i municije iz vojnih skladišta.
Oružane snage Bosne i Hercegovine rado na vježbama pokazuju vojnu opremu kojom raspolažu. Ali, koliko je takve opreme u magacinima niko ne zna.
Problem je nastao nakon rutinskih, ali i vanrednih kontrola.
Iz vojnog skladišta kasarne u Visokom ranije je utvrđeno kako je nestalo 47 pištolja.
 
U Busovači je nestalo 8.500 komada municije i desetak ručnih bombi.
Iz Doboja je na putu od kasarne do poligona za uništavanje nestalo 5.000 granata.
Nedavno je iz kasarne u Mrkonjić Gradu zabilježen nedostatak navodeće rakete fagot, namijenjene uništavanju tenkova.
Bh. Tužilaštvo šturo poručuje da vodi istragu u tom predmetu. 
Niz je takvih slučajeva bilježen godinama, kažu parlamentarci koji se bave ovom problematikom.
„Takvih primjera je bilo jako puno, imali ste onih 11,5 tona eksploziva, imali ste ovaj fagot“, govori Mehmed Bradarić iz zajedničke Komisija za odbranu i bezbjednost.
Dvojicu vojnika, za koje je ustanovljeno da su krali iz kasarne u Mrkonjić Gradu, suspendovao je bh. ministar odbrane Zekerijah Osmić. Tu nije stao. Zatražio je pregled svih vojnih skladišta i kasarni u državi.
Nije problem samo višak naoružanja.
„Niko u ovom trenutku ne zna sa kojom imovinom, kojom municijom i minsko-eksplozivnim sredstvima raspolažu Oružane snage“, kazuje Mehmed Bradarić.
U javnosti se nagađa da se u vojnim skladištima nalazi 25.000 tona municije i minsko-eksplozivnih sredstava.
Viškom je proglašeno 17.500 tona, koje bi vlasti rado prodale i novac podijelile u odnosu 80 posto entitetima, 20 posto Ministarstvu odbrane.
Ostatak, nekih 7.500 tona perspektivna je imovina koju bi trebale zadržati Oružane snage.
„Kada su ujedinjene tri vojne komponente u Oružane snage BiH, ovjerene evidencije o naoružanju, kažu u Ministarstvu odbrane, posjedovale su i međunarodne vojne snage. Sada zajedno sa domaćim vlastima vrše inspekciju skladišta naoružanja“, javlja reporter Al Jazeere Boris Gagić.
Samo ispomoć
EUFOR, preicizira, samo pomaže u inspekciji. Glavnu ulogu u tom poslu prebacuje na bh. vlasti, koje dugo nisu napravile popis naoružanja, iako je reforma odbrane okončana 2006. godine.
„Sačekaćemo inventuru da se napravi, mada je nevjerovatno da nakon toliko godina OS i Ministarstvo odbrane ne znaju čime tačno raspolažu u svojim skladištima“, navodi Denis Hadžović iz Centra za sigurnosne studije u BiH.
U tim podacima državno Ministarstvo odbrane i dalje se oslanja na tri privremene knjigovodstvene evidencije, koje su davno vodile tri vojske u Bosni i Hercegovini. Do kraja godine, najave su, mogao bi biti sastavljen jedinstven popis broja i viška naoružanja u vojnim skladištima.
Izvor: Al Jazeera