Published On: Pon, svi 20th, 2013

IZVUKAO SE BEZ ŽIVKA: Tužiteljstvo BiH prekinulo istragu protiv Božidara Vučurevića

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine obustavilo je istragu protiv ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića koji je bio pod sumnjom za ratne zločine, potvrđeno je u ponedjeljak Hini iz ovog tužiteljstva
 
‘Tijekom istrage tužiteljstva, koja je rađena u suradnji s ovlaštenim policijskim agencijama, nisu pronađeni dokazi o odgovornosti Božidara Vučurevića za počinjene zločine’, stoji u pisanoj izjavi Tužiteljstva BiH koja je dostavljena Hini.
Navodi se i kako se istraga koju je vodilo Tužiteljstvo BiH odnosila isključivo na zbivanja na teritoriju Bosne i Hercegovine, a oštećenima je dopušten prigovor na rješenje o obustavi istrage.
Prema dostupnim informacijama, Vučurevića se teretilo da je odgovoran za progon nesrpskog stanovništva s područja Trebinja, a istraga je otvorena na temelju prijava brojnih Bošnjaka prognanih tijekom rata.
Sam Vučurević je lokalnim medijima u BiH izjavio kako nije ni očekivao ništa drugo osim prekida istrage tvrdeći kako tijekom rata nije počinio nikakve zločine.
Izjavio je kako su nesrbi iz Trebinja tijekom rada odlazili dragovoljno kao i da im je on osiguravao pratnju ‘kako bi sigurno napustili Trebinje’, a zanijekao je i kako je bilo prisilne mobilizacije trebinjskih Bošnjaka i Hrvata u JNA na početku rata.
Vučurević je banjolučkim ‘Nezavisnnim novinama’ kazao kako je posebice razočaran činjenicom da su protiv njega svjedočila 73 trebinjska Bošnjaka ‘kojima je pomogao da sigurno napuste Trebinje’.
‘Svu ratnu dokumentaciju čuvam na sigurnom mjestu, a osim u Sarajevu gdje sam nedavno saslušan, predočio sam je prije jedanaest godina i Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICY), gdje su me istražitelji satima ispitivali’, kazao je Vučurević najavljujući kako će o svemu napisati i knjigu.
Ratni gradonačlenik Trebinja ustvrdio je i kako je dobio obavijest da je optužnicu protiv njega povuklo i srbijansko pravosuđe, koje ga je također sumnjičilo za ratne zločine, dok je optužnica protiv njega koja je podignuta u Hrvatskoj još na snazi.
Vučurevića se u Hrvatskoj tereti za sudjelovanje u napadu na Dubrovnik.