Nervozan smo narod: Bosanci i Hercegovci među najstresnijim narodima na svijetu

Američki “Bloomberg” objavio je listu zemalja u kojima je stanovništvo pod najvećim stresom. U ovom istraživanju korišteno je nekoliko parametara: godišnja stopa samoubistva, prosječan godišnji prihod po glavi stanovnika, stopa nejednakosti zarada, korupcije i nezaposlenosti. Uzevši u obzir sve parametre, Srbija na listi od 74 države zauzima 28. poziciju, sa indeksom 42.7
Što se zemalja iz regije tiče, Hrvatska zauzima 36. poziciju, Bosna i Hercegovina zabrinjavajuće 13. a Makedonija je ocijenjena najlošije, te se nalazi na visokom 9. mjestu po količini stresa.
Prvo mjesto zauzima Nigerija, sa indeksom 70,1 a u stopu je prati Južna Afrika sa indeksom 70. Iza njih su El Salvador, Mongolija, Gvatemala, Kolumbija Pakistan…
Na začelju tabele nalazi se Norveška, čije je stanovništvo pod najmanjim stresom. Ova država ocenjena je indeksom 5,4. U “društvu bez stresa” nalaze se još i Luxemburg, Švicarska, Švedska, Australija i Danska.
Što se najvećih zemalja tiče, Rusija zauzima 25. poziciju, Kina 29, SAD 54, Britanija 56. mjesto, dok Kanada i Njemačka dijele 65. poziciju.
Kompletnu listu koju je napravio “Blumberg”, kao i sve ostale parametre po kojima je napravljena, možete vidjeti OVDE.