Subota, 15 lipnja, 2024

NEPOTIZAM Supruga Mirka Šarovića imenovana u Centralnu banku BiH bez natječaja!

Must Read

Stojanka Šarović, supruga ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i dužnosnika SDS-a Mirka Šarovića, te Borisava Gašanović, sestra načelnika općine Istočni Stari Grad i veoma utjecajnog člana iste stranke, zaposlene su u Centralnoj banci BiH bez, odnosno izvan ustaljene natječajne procedure.

Šarovićeva supruga je bez natječaja postavljena na poziciju zamjenika glavnog revizora banke, a Gašanovićeva je na osnovu interne procedure došla na mjesto stručnog suradnika za devizne račune i transakcije.

Sugovornik “Glasa Srpske” blizak Centralnoj banci kaže da natječaj nije ni raspisan za poziciju na koju je došla Šarovićeva supruga.

– Na tu funkciju zaposlio ju je osobno guverner Centralne banke BiH Senad Softić. Upravni odbor je zatim samo amenovao Softićevu odluku i odobrio imenovanje Šarovićeve, tvrdi sugovornik banjalučkog lista.

Za radno mjesto na kojem je Gašanovićeva supruga javni natječaj je samostalno organizirala Centralna banka, iako je za natječajne procedure u institucijama na razini BiH zadužena Agencija za državnu službu BiH.

– Na taj način im je lakše namjestiti izbor po svojoj volji, a time i sužavaju izbor stručnjaka koji bi mogli konkurirati – kaže on i dodaje da su obje zaposlene na osnovu dogovora koalicijskih partnera SDS-a i SDA, koja vedri i oblači glavnom financijskom institucijom u BiH.

Stojanka Šarović je brzo napredovala u javnom sektoru, od zaposlenja u Skupštini grada Istočno Sarajevo, preko Parlamenta BiH do Centralne banke. Ona je u travnju prošle godine imenovana za rukovoditelja Sektora za financije u Zajedničkoj službi Tajništva Parlamenta BiH. Zanimljivo je da je tu odluku potpisao tadašnji predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i u to vrijeme visoki dužnosnik SDS-a Ognjen Tadić.

Odgovarajući na pitanje je li svojim utjecajem pomogao supruzi pri zaposlenju i ima li tu nepotizma, Šarović kaže da ona ima svoju profesionalnu karijeru.

– Kakav je stručnjak i kakve su joj karakteristike treba se vidjeti u instituciji u kojoj sada radi. Preporučujem vam da provjerite. To nije politička funkcija. Možete pitati Centralnu banku zašto su se opredijelili baš za nju – kaže Šarović i dodaje da se njegova supruga čitav život bavi tim poslom.

Šarović je ranije zaposlio i supruginog brata Bobana Stanišića na mjesto vozača u Službi za poslove sa strancima BiH.

Iz Centralne banke ni poslije osam dana nisu stigli odgovori na pitanja “Glasa Srpske” o zapošljavanju Šarovićeve supruge. Odgovori nisu stigli ni na naknadno upućena pitanja koja su se ticala imenovanja Gašanovićeve supruge, dok njen brat nije odgovarao na telefonske pozive.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac kaže da su ovo očiti primjeri nagrađivanja kadra SDS-a za lojalnost lideru SDA i članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću.

– Samo SDS nema probleme sa SDA i Izetbegovićem, svi ostali ih imaju. U SDS-u narodu pričaju jednu priču, da su borci protiv nepotizma i stranačkog  zapošljavanja, a sasvim drugo rade kada im se ukaže prilika – rekao je Košarac.

Privatni interesi na prvom mjestu

Staša Košarac kaže da Bakir Izetbegović jasno govori da mu je cilj nastavak politike njegovog oca, osnivača SDA i pisca “Islamske deklaracije” Alije Izetbegovića, ali da nitko iz Saveza za promjene na to ne reagira.

– Oni šute, a zna se kakva je bila politika Alije Izetbegovića i kakve je posljedice po srpski narod imala. To govori o njihovom odnosu u kojem su pomiješali svoje privatne interese s političkom izdajom – rekao je Košarac za “Glas Srpske”./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Politico: EU htjela uvesti sankcije na ruski plin. Nikad nećete pogoditi koja zemlja je blokirala tu odluku

Zemlje Europske unije se jučer nisu uspjele dogovoriti o novim sankcijama protiv unosnog ruskog sektora ukapljenog prirodnog plina, navodi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -