Published On: Sri, svi 9th, 2012

NEMOGUĆE, TAKAV ČOVJEK: Mesić laže o kornatskoj tragediji?

Mesić SlavicaPuna dva mjeseca nakon zahtjeva obitelji stradalih vatrogasaca na Županijskom sudu u Zadru o svojim saznanjima o kornatskoj tragediji, svjedočio je bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić

Rekao je da o kornatskoj tragediji ne zna ništa. Odmah je rekao da tadašnji ministar obrane Berislav Rončevićnije odgovarao njemu, već tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu. On je bio nadređen načelniku Glavnog stožera generalu Josipu Luciću

Mesić je na sudu izjavio da ga je general izvijestio o kornatskoj tragediji tek nakon što je već tamo poslao vojsku. Time je pobio svjedočenje generala koji je rekao da je vojsku poslao po njegovu nalogu. Bivši predsjednik naglasio je da je on operativni zapovjednik vojske tek u slučaju rata, a da u mirnodopsko vrijeme vojskom zapovijeda Generalni stožer na čijem je čelu bio Lucić.

Mesić je posvjedočio da je na traženje obitelji stradalih mjesec dana nakon stradanja obećao da će se potruditi da se dozna sve o tragediji te rekao da je naložio institucijama da surađuju i doznaju sve. Sada je rekao da institucije očito nisu imale dobro i potpunu suradnju.

Na suđenju bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, prije Mesića je saslušan i patolog dr. Antonio Alujević, koji je napravio obdukciju nad tijelima trojice od 12 poginulih vatrogasaca. On je na početku istrage rekao da je na poginulim vatrogascima pronašao tragove benzina. Sada je rekao da je na svima vidio opekline trećeg i četvrtog stupnja, koje su zahvatile i do 95 posto tijela, te da je uzrok smrti bio opeklinski šok. Opovrgnuo je mogućnost da su tijela bila tretirana prije dolaska na obdukcijski stol.

Svjedoci Neven Ljubičić, bivši ministar zdravstva i Ante Sanader, splitsko-dalmatinski župan, odgodili su svoja svjedočenja za sutra.

Obitelji 12 stradalih vatrogasaca žele čuti istinu i zato su predložile Mesića kao svjedoka. Nezadovoljne su tijekom sudskoga postupka, kao i iskazima nekih svjedoka, sumnjaju da se od njih i hrvatske javnosti pokušava prikriti prava istina o kornatskoj tragediji u kojoj su poginuli njihovi najmiliji. Posebno ih zanima uloga Hrvatskih oružanih snaga te ispravnost i broj letjelica u prvim satima nakon nesreće. Bar dio istine, nadaju se, možda dobiju od bivšega predsjednika.

Podsjetimo, Slavica je optužen za propuste u organizaciji gašenja požara na Kornatu i akciji spašavanja stradalih vatrogasaca u kolovozu 2007. godine.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare