Grčkoj prijeti politička paraliza: Tsipras traži ukidanje “barbarskog” memoranduma Europske unije

GREECE-VOTEPREDSJEDNIK Lijeve koalicije Syrize Alexis Tsipras, kojemu je jučer povjeren mandat za sastavljanje nove grčke vlade, najavio je oštru borbu za uvođenje moratorija na otplatu duga, odnosno paketa pomoći koji je Grčka primila kako bi se spasila od bankrota.

Vođa grčke konzervativne stranke Nova demokracija Antonis Samaras, koji je na izborima osvojio najveći broj glasova, objavio je u ponedjeljak navečer da nije uspio sastaviti koalicijsku vladu te je svoj mandat za sastav vlade vratio predsjedniku Karolosu Papuliasu.

Tako je predsjednik mandat za sastavljanje vlade povjerio radikalnoj ljevičarskoj SYRIZI, odnosno njezinom čelniku Tsiprasu, koji sada ima tri dana da pokuša oformiti koaliciju. Ipak, mnogi stručnjaci vjeruju kako će to biti nemoguća misija i da je u Grčkoj neizbježna organizacija novih izbora.

Kraj “barbarskim memorandumima”

Nakon što mu je povjeren mandat za sastavljanje vlade, Tsipras se odmah bacio na posao. Svojim je potencijalnim koalicijskim partnerima proslijedio svoj program od pet točaka, od kojih ne planira odustati ni pod koju cijenu. Jedna od njih je i poništavanje “sramotnog” memoranduma koji je s Europskom unijom potpisala prijašnja vlada.

“Tražimo moratorij na otplatu dugova. Nismo spremni i nećemo prihvaćati ovakve barbarske memorandume. Vrijeme je da europski vođe, a posebno gospođa Merkel, shvate da je ovakva politika štednje bila ogromna greška i da kriza vlada cijelom Europom i na toj je razini treba i rješavati”, poručio je Tsipras.

Koliko će teško Tsiprasu biti pronaći koalicijskog partnera postalo je jasno još jučer, kada ga je u namjerama podržala samo Lijeva demokratska partija Fotisa Kouvelisa. Većina grčkih stranaka i dalje smatra da Grčka mora ostati u eurozoni i Europskoj uniji i pozivaju na oprez prilikom donošenja drastičnih odluka, poput onih koje je najavio Tsipras.

Grčka je suočena s velikom krizom, prijeti joj politička paraliziranost, a svjetske vlasti strahuju da neće uspjeti ispuniti sve obveze ukoliko na vlast stane lijeva koalicija.