Published On: Sub, svi 12th, 2012

NEMANJA K: Život sam provodio na zaštiti srpskog identiteta

Redatelju Emiru Kusturici danas je uručen Orden Svetog Save prvog reda Sinoda Srpske pravoslavne crkve „za nesebičnu brigu i predstavljanje srpskog naroda i pravoslavlja u svijetu“.

Orden mu je uručio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej u Mrkonjićima kod Trebinja, a za ovo priznanje ga je predložio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Kusturica je nakon dodjele ovog priznanja Srpske pravoslavne crkve (SPC) kazao da je ono „potvrda da je svoj život provodio radeći na zaštiti srpskog identiteta i na očuvanju srpske tradicije i kulture, te da ga orden obvezuje da ostane na tom putu“.

“Bilo koji čovjek koji se veže za Svetog Savu dolazi do aposlutne čistote duha i onoga što jedino može spasiti ovaj svijet. Ovo za mene znači najvišu stepenicu na koju se može stati s duhovnim uzvišenjem i osjećanjem“, rekao je Kusturica i još dodao da se ovo priznanje „ne može porediti ni s jednim dosadašnjim te da ima još veći značaj jer mu je dodijeljeno na svetom mjestu, mjestu rođenja Svetog Vasilija Ostroškog, jednog od najvećih svetaca u srpskom narodu“.

Dodjeli ovog priznjanja Kusturici nazočio je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji smatra „da je Orden Svetog Save Prvog reda u pravim rukama, da nije bilo boljeg mjesta za uručivanje, te da na ovako poseban dan, samo posebni ljudi kao što je Kusturica mogu dobiti takvo odlikovanje“.

Govoreći o pravoslavlju, Dodik je rekao da su crkva i pravoslavna vjera najbolji dokaz trajnog identiteta srpskog naroda na ovim prostorima.( Srna)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare