Na Bleiburgu žestoke optužbe na račun Milanovićeve vlade

Najžešće reakcije oko 8000 ljudi, koliko ih se prema podacima austrijske policije okupilo na današnjoj komemoraciji na bleiburškom polju, izazavao je, kako se i očekivalo, predsjednik HDSSB-a i župan Osječko-baranjski Vladimir Šišljagić koji je komemoraciju nazvao nacionalnim satom povijesti.

– Bleiburg je simbol stradavanja i strahota, a svi koji su danas ovdje moraju biti ponosni dok oni koji su nas se odrekli i koji nisu ovdje, a svi znamo o kome se radi, donijeli su sramotnu odluku da odustaju od križnog puta – započeo je Šišljagić.

Nastavio je citirajući prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana kako NDH nije bilo samo kvinsliška tvorevina nego i težnja hrvatskog naroda za samostalnom državom.

Političku elitu u Hrvatskoj, odnosno aktualnu vladu i koaliciju, prozvao je da se sastoji i od sljedbenika provoditelja zločina nad zarobljenicima na bleiburškom polju.

Zastave iz svih krajeva Hrvatske – Knina, Imotskog, Zaprešića, Zagreba, Hrvaca, Sinja te iz Širokog Brijega, Ljubuškog i Tomislavgrada vijore se na bleiburškom polju u povodu 67. godišnjice bleiburške tragedije i hrvatskoga križnog puta.

Za razliku od prijašnjih godina, danas na Bleiburgu nema predstavnika hrvatskog državnog vrha. Saborsko Predsjedništvo nedavno je ukinulo političko pokroviteljstvo nad komemoracijom za koju će još ove godine izdvojiti pola milijuna kuna iz proračuna.

Tako na mjestima gdje su dosad sjedili predstavnici Vlade mjesta su danas zauzeli HDSSB-ovci predvođeni predsjednikom stranke Vladimirom Šišljagićem, izaslanstvo HDZ-a koje čine Josip Salapić i bivši misinstar branitelja Tomislav Ivić te Ruža Tomašić (HSP Ante Starčević), Darinko Kosor (HSLS), Danijel Srb (HSP) pa i Marko Perković Thompson.

Na pitanje zašto predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor nije došla na komemoraciju Ivić je odgovorio da su trenutno svi u kampanji te da misli da bi se dolazak predsjednice protumačio kao skupljanje političkih poena, što nisu htjeli.

U organizaciji udruge Počasni bleiburški vod iz Klagenfurta i Ravnateljstva za hrvatsku inozemnu pastvu HBK i BK BiH održan je prigodan program i slavla se deveta misa na Bleiburškom polju.

Kod Hrvatskoga groba na mjesnome groblju u Unterloibachu na tragedije i žtrve rata podsjetio je i biskup šibensko-kninski Ante Ivas koji je kazao kako je hrvatski narod dobro upućen u ono što se prije 67 godina dogodilo te ponovno istaknuo kako je bleiburško polje svojevrsan simbol križnoga puta hrvatskog naroda. Nakon toga procesija je krenula od mjesne crkve prema bleiburškom polju.