Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Nema u Europu bez popisa

Must Read

Bosna i Hercegovina bez objavljenih i međunarodno priznatih rezultata popisa stanovništva, kućanstava i stanova neće moći odgovoriti na upitnik Europske komisije, a bez kojeg praktično nema kandidatskog statusa. Iako se posljednjih mjeseci, pomalo stidljivo, govorilo o tome da prije kredibilne aplikacije treba objaviti rezultate popisa stanovništva, kućanstava i stanova, malo tko se time ozbiljno bavio, vjerovatno očekujući čudo i postizanje dogovora unutar Centralnog popisnog biroa, do čega na kraju nije došlo.

Ono što je sigurno jest da statusa kandidata nema bez jasno popunjenog upitnika Europske komisije, koji se sastoji od nekoliko tisuća pitanja, as druge strane na neka od tih pitanja praktično je nemoguće odgovoriti bez preciznih i točnih statističkih podataka proisteklih iz popisa stanovništva. Koliko nas ima, kakva je starosna, spolna i obrazovna struktura stanovništva, koliko u BiH ima kuća, stanova itd. samo su neka od pitanja na koje BiH trenutno nema odgovora, a kako stvari sada stoje, neće ga ni imati u doglednoj budućnosti, barem ne onog koji bi bio priznat u međunarodnim okvirima.

“Ozbiljna država ne može odgovoriti na, da tako kažem, bilo što, kada je u pitanju planiranje ako nema relevantan popis. Sigurno da će to biti teško ili nemoguće i na upitnike EK.

Nadam se, prije svega, da će se objava ipak dogoditi , ali i ako ne, sigurno je da ćemo imati težak posao odgovore na neka pitanja kada budu dostavljena “, rekao je Nikola Lovrinović, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije parlamenta Bosne i Hercegovine, dodajući da se nada da ta činjenica neće zaustaviti proces integriranja.

Na temu popisa stanovništva, kućanstava i stanova u kontekstu odgovora na upitnik Europske komisije, govorio je i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji je rekao da se nada da će aplikacija u narednih nekoliko mjeseci biti prihvaćena, a nakon čega očekuju da će dobiti upitnik na koji će odgovoriti brzo i kvalitetno.

“Popis je dokument u kojem ćemo naći većinu odgovora na pitanja koja ćemo dobiti u upitniku. Apel Vijeća minstara jeste da na takav način razumijemo popis kao jedan od ključnih pitanja makroplaniranja važnih segmenata BiH”, rekao je Zvizdić, a prenose novinske agencije. O kakvom poslu se radi kada je u pitanju upitnik, govore i primjeri iz zemalja iz regije.

Recimo, Hrvatska je dobila 4.560 pitanja, Makedonija 4666, Crna Gora 2.178, Albanija 2.280, Srbija 2.483, a rok za odgovore na ta pitanja koji je pred ove zemlje postavila EK kretao se od dva do četiri i pol mjeseca i pored toga što se odgovor na jedno pitanje može sastojati od desetaka stranica.

“Mislim da bez rezultata popisa nije moguće odgovoriti na pitanja iz upitnika, a tako se i priča u stručnim krugovima, seminarima, konferencijama itd.”, Rekao je Srđan Mazalica, član Odbora za europske integracije Narodne skupštine Republike Srpske. Podsjećanja radi, Bosna i Hercegovina polovicom veljače podnijela je aplikaciju za članstvo u EU, koju prije nego što joj pošalje upitnik, institucije EU moraju ocijeniti kao kredibilnu, što je također na dugom štapu, jer je jedan od uvjeta uspostavljanje tradicionalne trgovine s Hrvatskom.

Upitnik:

Hrvatska 4.560

Makedonija 4.666

Crna Gora 2.178

Albanija 2.280

Srbija 2.483

Tužiteljstvo BiH kontrolira popis

Po nalogu Gorana Salihovića, glavnog tužitelja BiH, formiran je tim tužitelja i istražitelja koji će istražiti aktivnosti u vezi s popisom stanovništva, kako bi se utvrdilo postoje li elementi kaznene odgovornosti osoba u ovom procesu. “Popis stanovništva je projekt koji je koštao 50 milijuna KM, te bi, u slučaju da cijeli proces propadne, propala i sredstva iz proračuna koja pripadaju svim građanima BiH”, navodi se u priopćenju Tužiteljstva BiH. Nenad Stevandić, potpredsjednik NS RS, rekao je da Tužilaštvo treba da radi svoj ​​posao, istodobno se pitajući što su čekali tri godine od kada je završen popis. Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da nije upoznata s istragom Tužiteljstva BiH o aktivnostima u vezi s popisom stanovništva BiH, te istaknula da je interes Srpska validan popis, koji je značajan za buduće planiranje. “Tužiteljstvo BiH ne obavještava predsjednika Vlade o svojim postupcima, prvi put čujem za to. Mislim da će biti stečeni uvjeti da Republika Srpska samostalno objavi rezultate popisa”, rekla je Cvijanovićeva. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da se ne smije dozvoliti da politika nadvlada nad stručnim stvarima.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -