Published On: Sub, ruj 27th, 2014

Nema (još) imuniteta za Čauševića

Kemal Čaušević, nekadašnji direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH, koji je od osumnjičenog iz akcije Pandora, postao krunski svjedok Tužiteljstva BiH, jučer je nastavio davanje iskaza državnim tužiteljima Dubravku Čampari i Olegu Čavki.

Čaušević je sa još nekoliko osumnjičenih osoba, trenutno suspendiranih radnika UNO BiH, uhićen zbog sumnje da je počinio krivična djela organiziranog kriminala, zloupotrebe položaje ili ovlasti, te niz koruptivnih krivičnih djela, vezanih za nezakonitosti oko uvoza velikih količina robe, najčešće tekstila u BiH, čime je proračun oštećen za višemilijunske iznose. Spekulira se da se radi o cifri koja doseže čak dvije milijarde KM. Čaušević je u pritvoru proveo tri mjeseca, nakon čega je donio odluku da “propjeva”.

Kako piše Oslobođenje, činjenica da je odlučio govoriti o malverzacijama koje su godinama potresale instituciju kojom je rukovodio, te da najednom govori o “pritiscima koje je imao od čelnika vodećih političkih partija u BiH”, ne amnestira ga od odgovornosti, tvrdi izvor blizak istrazi.

– Istraga protiv njega je i dalje aktivna i trajat će sve dok se ne utvrdi i dokaže da li je ono što je rekao točno, saznaje list u Državnom tužiteljstvu.

U odvjetničkim krugovima Čauševićevo puštanje iz pritvora, a da mu pritom nije dat imunitet niti je sklopljen s njim sporazum, ne razumiju.

– On je označen kao glavni izvršitelj, čovjek koji je godinama radio na čelu UNO i koji je o svemu odlučivao. Mogli su ga svi koje je naveo zvati, ali je opet sve ovisilo od njegove odluke. Tako da s njim nikakvog sporazuma ne bi trebalo biti. On se trebao natjerati da govori o tome, pa da se odlučuje o tome hoće li dobiti tri, 13 ili više godina zatvora, mišljenja su neki od uglednih sarajevskih odvjetnika.