Published On: Uto, ožu 19th, 2013

Nema istrage protiv Hanke Paldum

Glasnogovornica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Bosni i Hercegovini Kristina Jozić potvrdila je da SIPA ne provodi istragu protiv pjevačice Hanke Paldum zbog navodnih ratnih zločina na Igmanu 1993. godine.
 
Nema nikakvih naredbi. SIPA u ovom trenutku ne provodi istragu protiv Hanke Paldum”, kazala je Jozić za agenciju Anadolija. Hanka Paldum je izjavila da je iz SIPA-e nikada nisu kontaktirali, ali da bi čak voljela da se pokrene istraga koja će konačno razjasniti sve činjenice u slučaju ‘Golub’.Paldum je potvrdila da je Tužiteljstvu Županije Sarajevo podnijela prijavu protiv Goluba i odvjetnika Duška Tomića zbog iznesenih laži, te da očekuje da Tužiteljstvo ŽS pokrene svoju istragu u ovom slučaju koji je izazvao veliku pažnju u cijeloj regiji bivše Jugoslavije.
‘Uputila sam i pismo Odvjetničkoj komori da preispitaju ponašanje odvjetnika Tomića. On je prekršio Kodeks odvjetničke etike. Nastao je sukob interesa obzirom da je Tomić priskočio kao branitelj svjedoku Golubu koji je, zapravo, svjedok protiv njegovog klijenta koji je optužen u slučaju ‘Silos’!? Odvjetnička komora je pokrenula postupak. Danas u 14 sati je održana rasprava na kojoj je Tomić trebao biti ispitan, ali se nije pojavio. Mene su zvali u svojstvu svjedoka. Ja, međutim, nisam davala izjavu obzirom da se Tomić nije pojavio. Ali, postupak će se nastaviti sljedećeg mjeseca’, kazala je Paldum za agenciju Anadolija.
Nadalje, Paldum ističe da želi znati zašto beogradski mediji već treći mjesec vode hajku protiv nje.
‘Konstanto postavljam sebi to pitanje. Može se naslutiti šta je, zapravo, cilj, a to je da izjednače ljudi koji su bili u opkoljenom Sarajevu i borili se da prežive sa onima koji su bili agresori i činili zlodjela. To je jedan od razloga. Ali, možda jedan od najvažnijih razloga jeste nastojanje odvjetnika Tomića da se promovira zloupotrebljavajući moje i ime Dine Merlina. On, očito, sebi tako želi napraviti promociju na jedan neljudski, nehuman i nedoličan način. To će mu se, ako Bog da, obiti o glavu’, rekla je Paldum.
Beogradski ‘Kurir’ objavio je danas da Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) pokrenula istragu protiv Hanke Paldum zbog sumnje da je prije dvadeset godina na Igmanu zlostavljala logoraša Gorana Goluba.
Advokat Duško Tomić izjavio je da je Golub u SIPA-i detaljno opisao šta se, navodno, dogodilo na Igmanu 1993. godine. Istražitelji su, kako je kazao, tražili i lječničku dokumentaciju o seksualnom zlostavljanju Gorana Goluba. Tomić tvrdi i da bi i Paldum trebala biti saslušana narednih dana.
U nedavnom intervjuu za ‘Kurir’ Golub je izjavio da je Paldum vidio u veljači 1993. godine u logoru ‘Silos’.
‘Nekoliko logoraša, među kojima sam bio i ja, bilo je dovedeno da kopa rovove i pomaže u pripremi koncerta na kojem je trebalo da nastupe Hanka i Dino Merlin. Ona je bila u vojničkoj uniformi i šetala je kroz logor. Pogledao sam je i ona je to videla, prišla mi i viknula: ‘Šta gledaš!’ Naredila mi je da sjednem i da raširim noge, što sam i učinio. Tada mi je svom snagom zgnječila spolni organ, a od daljeg maltretiranja spasao me Juka Prazina, koga sam poznavao odranije’, ispričao je beogradskim novinarima Golub.