Published On: Ned, tra 17th, 2022

Nema ga, njegovo tijelo nije tamo. Sretan Uskrs!

Danas je Uskrs, najveći kršćanski blagdan, kojim se slavi središnji događaj kršćanstva – Kristovo uskrsnuće od mrtvih. Spomen na Kristovo uskrsnuće diljem BiH proslavit će se svetim misama. U katedralama u Sarajevu, Mostaru i Banja luci, predvodit će ih biskupi. Također u izravnom prijenosu iz Vatikana u 12 sati možete pratiti Papinu poruku i Urbi et Orbi.

Za Uskrs se odlazi na jutarnju misu ili se na Veliku subotu odlazi na svečano vazmeno bdjenje. Na sam Uskrs tradicijski se blaguju šunka, često domaći kruh te slastice. Noć uoči uskrsne nedjelje slavilo se vazmeno bdjenje, a mnogi smatraju da je to najbogatiji liturgijski obred u Crkvi. Molitve, procesije, obredne vatre, blagdanska jela i kolači i njihov blagoslov u uskrsnoj košari, bojenje jaja, čestitanje Uskrsa i darivanje te pjesme u slavu Uskrsa samo su dio pučkih običaja na taj dan.

Blagdan Uskrsa ne slavi se svake godine u isto vrijeme, nego prvu nedjelju nakon prvoga proljetnoga punog mjeseca (uštapa). Budući da prvi proljetni uštap može biti između 22. ožujka i 25. travnja, Uskrs može biti samo unutar toga vremena.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
more1965
more1965
1 mjesec prije

Sritan Uskrs!

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  more1965
1 mjesec prije

hvala, sretan i blagoslovljen Uskrs 🙏 BOG i Hrvati 🙏