Published On: Uto, ožu. 7th, 2017

Nekad su se s njima ponosili, ali danas … Ovo je 30 najčudnijih imena ženske djece u Srbiji

Nekad su se s njima ponosili, ali danas ... Ovo je 30 najčudnijih imena ženske djece u Srbiji

U moru internacionalnih imena, neka od najstarijih srpskih imena i njihovo značenje pala su u zaborav.

Srbijanski portal Telegraf izvukao je 30 tradicionalnih srpskog imena, kao i njihovih značenja, a svakako vrijedi spomenuti kako ovakva imena danas zvuče nakaradno, jer možete li zamisliti djevojku koja se zove Evdokija ili Mandus?

Agnja i Agnjica su imena koja simboliziraju čistoću, nevinost i čast. Belosava i Bjelosava su imena stvorena od riječi “bjelina / bjelina” i “slava”.

Ime Vojislava je simbolisala ženu ratnicu. Najpoznatija Vojislava je bila sestra velikog župana Stefana Nemanje, žena bosanskog Kulina bana.

Gavrila i Gavrilka su ženska imena izvedena od muškog imena koje se daje po biblijskom arhanđelu Gavrilu. Značenje imena je – Bog je moja snaga.

Despina ili Despinja su imena koja su u doslovnom prijevodu označavala gospodarice, ali je nepoznato da li su bila rezervirana samo za “plavu krv”.

Đuka i Đurđina su imena nastala od “Georgina”, a predstavljaju zemljoradnici, onu koja obrađuje zemlju.

Evdokija je ime nastalo od grčke riječi “eudokia” što znači dobra volja ili blagonaklonost.

Žanka je božanstvena žena, dok je Zorka dar zore. U određenim varijacijama oba imena su još uvijek u uporabi.

Ikonija je jedno od imena koja su i danas u upotrebi, a izvedeno je od ikone, slike na drvetu, platnu ili kamenu koja predstavlja neko božanstvo ili svetitelja.

Jaglika je ime koje se davalo djevojčicama rođenim dok je kuća u žalosti, na primjer, ako je otac poginuo prije rođenja djeteta i slično.

Kadivka / Kadeva / kadiv su imena nastala po nazivima za svilenu tkaninu, a mogu se odnose i na vrstu cvijeća.

Leposava / Ljeposava je ona kojoj se želi biti sva lijepa, a ime se spominje u narodnoj pjesmi “Ženidba Milića Barjaktara”. Ljepava je varijacija imena “Lepava”, ona kojoj se želi biti lijepa.

Mandus je varijanta imena nastala od Magdalena (ona koja potječe iz Magdale). Ime je poznato zbog Marije Magdalene, koja je bila bliska učenica i pratilja Isusa Krista.

Najda je ona koja je nađena. Ovo ime su najčešće nosila napuštena djeca. Njegomirka je sasvim logična asocijacija na onu koja njeguje, predodređenu biti ona koja pomaže i oslobađa bola.

Obradinka je ona koja je unijela radost u neki dom, prekinula tugu zbog gubitka ili čekanja prinove.

Poleksija je ime koje je i danas u upotrebi, a vlasnica ovoga imena trebala bi biti gostoljubiva.

Roksanda i Roksandrom se smatraju romskim imenima, ali su bila rasprostranjena i kod Srba, simboliziraju svjetlost i rađanje novoga dana. Savetka ili Sevetka su imena izvedena od Jelisaveta, što u prijevodu znači “Bogu se klanjam”.

Tomanija je mistično ime koje je simbolisala Čudotvorka.

Cirjan ili Ćirka je ona žena koja je svojim rođenjem predodređena da vlada. Ubavka je ime izvedeno od riječi ubava i simbolizira ljepotu. Ovo ime gotovo da više nije u uporabi.

Ime Fema ili Femka je simbolisala govornicu, onu koja govori. Fascinantno ako se uzme u obzir da su žene u prošlosti u većem dijelu poznatog svijeta bile diskriminirane.

Hajdana je sjajna, jasna i sretna žena. Ime Carica je imala srpski princeza, kći kralja Milutina.

Čarna je jasna asocijacija na crnu ili očaravajuću djevojku koja je čest motiv u narodnim pjesmama.

Šošana je biblijsko ime koje se bilo ustalilo kod Srba, a simboliše lotosov cvijet.

 

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer