Published On: Tue, Mar 7th, 2017

GRUBIŠA NA POTEZU: VSTV odbio ministru pravde BiH dostaviti podatke o nacionalnosti osuđenih za ratne zločine

Ministar pravde BiH Josip Grubeša rekao je danas da je Sud BiH od 2003. do 2016. godine donio 346 presuda za ratne zločine, od kojih je u 248 primijenjen Kazneni zakon BiH, a u 98 Kazneni zakon biše SFRJ.

Odgovarajući na pitanje predsjedavajućeg Kluba zastupnika HDZ-a BiH Nikole Lovrinovića, o broju presuđenih predmeta pojasnio da je od 177 prvostupanjskih presuda, Kazneni zakon BiH primijenjen u 134 predmeta, a u 43 Kazneni zakon SFRJ, prenosi Dnevi avaz.

– Od 161 drugostupanjske presude, Kazneni zakon BiH primijenjen je u 51 predmetu, a u 110 Kazneni zakon SFRJ. Od osam trećestupanjskih presuda u po četiri predmeta primijenjeni su kazneni zakoni BiH i SFRJ – rekao je Grubeša.

Precizirao je i da su sudovi u entitetima FBiH i RS , te u Brčko Distriktu od 2006. do 2016. godine donijeli 295 prvostupanjskih, 257 drugostupansjkih i 16 trećestupanjskih presuda u predmetima ratnih zločina.

Prema njegovim riječima, Visoko sudskio i tužiteljsko vijeće BiH dostavilo je Ministarstvu pravde BiH pojašnjenje da nije u mogućnosti dostaviti podatke o nacionalnoj pripadnosti osoba osuđenih u prvostupanjskom kaznenom postupku pred Sudom BiH za ratne zločine.

Grubeša je kazao da je na dan 30. studenog 2016. godine u radu tužiteljstva u BiH bilo 434 prijave ratnog zločina i 485 istraga ratnih zločina.

U sudovima je u radu bilo 195 prvostupanjskih i 36 drugostupanjskih predmeta.

Tužiteljstva su imala u radu 90 predmeta ratnih zločina u fazi prijave, 258 neriješenih predmeta u fazi prijave i 268 neriješenih predmeta u fazi istrage.

Nastavak zasjedanja bez zastupnika SNSD-a i glasova SDS-a

Inače, nastavku sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH, prekinute 16. veljače, ni danas ne prisustvuju zastupnici SNSD-a, koji su jučer tražili da današnji nastavak bude odgođen, ali je njihov zahtjev odbio i Kolegij Zastupničkog doma i Kolegij u proširenom sastavu.

Iz SNSD-a su jučer poručili da će se držati zaključaka s tematske sjednice Narodne skupštine RS, održane povodom podnošenja zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.

Sjednici prisustvuju zastupnici SDS-a, ali su oni jučer najavili da neće glasovati ni o jednoj tački dnevnog reda.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Zastupničkog doma, jučer je najavio da će s obzirom na najavu o neglasanju zastupnika SDS-a o tome biti održane dodatne konsultacije.

Sjednica je počela zastupničkim pitanjima, a na dnevnom redu nalazi se zahtjev zastupnika SDP-a Mirsada Mešića i Denisa Bećirovića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, a ova dvojica zastupnika uputili su zahtjev o Prijedlogu zakona o dopuni, Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, predlagača zastupnika Šemsudina Mehmedovića (SDA).

Zastupnici bi trebali razmatrati i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o upravi, predlagača zastupnika Damira Arnauta(SBB), te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV), čiji je prеdlаgаč Vijeće ministara BiH.

Zastupnici bi trebali razmatrati i više izvještaja, te prijedloga za ratifikaciju međunarodnih sporazuma./HMS/