Published On: Pet, srp. 13th, 2018

NEK ZASJA STARI I BOJAMA HRVATA: Javni apel gospodinu Safetu Oručeviću

Poštovani g. Oručević, u nedjelju navečer, u Moskvi se igra finale svjetskog prvenstva u nogometu u kojem snage odmjeraju Hrvati i Francuzi.

Kako u postavi Hrvatske igra cijeli niz igrača, porijeklom iz BIH, koji su tijekom rata sa svojim obiteljima prošli razne strahote, nevažno od kojeg agresora i koje puške, a danas su na samom krovu svijeta, nadamo se da njihovo sudjelovanje na ovom događaju, i vama kao Hercegovcu predstavlja neku vrstu osobnog ponosa te da se solidarizirate s tim ljudima, sinovima BIH i hrvatskom ponosu danas u njihovoj želji da pobijede.

Sport je univerzalna stvar, i on povezuje. Mnogi Bošnjaci Mostara ovih dana otvoreno iskazuju podršku hrvatskoj reprezentaciji.

Bilo nam je jako drago vidjeti i staru zastavu s ljiljanima sv. Ante, na žalost danas odbačenu zbog rata i nemilih scena al ipak bilo nam je drago vidjeti ju kako stoji među hrvatskim navijačima u Rusiji bez iti jednog incidenta.

Priče Vatrenih rođenih u BIH priče su svakog čovjeka u BIH, kojeg je pomeo rat i koji su propatili te na neki način traže neko svoje finale i žele pobjedu.

Kako BIH jeste zemlja i hrvatskog naroda, smatramo da bi bilo lijepo da se iz Mostara uputi podrška ovoj generaciji, u prvom redu našim sugrađanima, Lovrenu, Rakitiću, Ćorluki, Kovačiću, Jedvaju, na način kako Vi to sjajno inače radite u raznim prilikama kada u lijepim bojama ove ili one zemlje  osvijelite Vaš i naš Stari Most.

Ne postoji niti jedan opravdan razlog da se Stari most ne oboji bojama Hrvatske. Hrvatska ga je i obnavljala, Hrvatska je osim tamnih faza imala i jako svijetle, i bija je utočište i ruka pomoći mnogom Bošnjaku. Samo mržnja, i nespremnost na pomirenje mogu biti razlog onom “Ne” hrvatskoj zastavi na Starom Mostu. Dok su mir, i pogled u budućnost razlog za “Da”.

Kako vi vodite Centar za mir , uopće ne dvojimo koja će biti Vaša odluka.

Mi smo, g. Oručeviću pisali u Predsjedništvo, kao i u gradske vlasti Mostara s istom željom no rečenom nam je da se obratimo Vama. Što znači da te institucije otvoreno priznaju kako nemaju ovlasti nad Starim Mostom.

Iako nam nije jasno otkada je to Stari most postao eksteritorijalni dio BIH, ili možda Vaš privatni most i zašto mi uopće za ovu molbu pišemo Vama, umjesto institucijama, eto mi, prema naputku institucija pišemo Vama, svjesni da ste vi zapravo institucija koja je iznad Starog Mosta a i iznad BH institucija.

No lako za to. Budite vi to. Nek netko nešto radi ako se radi pozitivno.

Mi, kao Mostarci, i građani ovog grada, želimo da se iz Mostara pošalje poruka mira, suživota i ljubavi umjesto nemilih vijesti o pojedincima, djeci, roditeljima, koji su i pobjedu nad Engleskom iskoristili za širenje incidenata s porukama mržnje i veličanja genocida Srebrenici, što isključivo treba biti na njihovu sramotu. Nikako na sramotu cijelih naroda.

U nadi da ćete ovaj prijedlog shvatiti kao dobronamjeran, i jako važan ne samo za naš novi pomireni Mostar nego i za cijelu BIH, srdačno vas pozdravljamo.

Apeliramo i na Gradske vlasti Mostara da pomognu u ovoj ideji. Ukoliko to ne mogu, neka podnesu kolektivne ostavke. Isti dan.

Poskok Online Team

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer