NEHAMMER: BiH na europskom putu treba imati “blaže kriterije”

Austrijski kancelar Karl Nehammer kazao je u petak u Sarajevu kako Europska unija neće napustiti BiH te je sugerirao kako bi u odnosu na europski put BiH trebalo imati nešto blaže kriterije.

Nehammer je boravio u službenom posjetu BiH i tamo se sastao s najvišim državnim dužnosnicima a novinarima je kazao kako je ta zemlja važan partner kako Austrije tako i cijele Europske unije, posebice u sigurnosnim pitanjima.

“Europa je prisutna u BiH kroz EUFOR i važno nam je zadržati mir i sigurnost. BiH nije i neće biti ostavljena sama”, kazao je austrijski kancelar ističući kako je i pozicija Beča u odnosu na BiH jasna i nepromijenjena a znači nedvojbenu potporu njezinom teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

Kazao je kako je nužno “pošteno razgovarati” u odnosu na postojeće izazove i vidjeti na koji način BiH može postati članicom EU baš kao i druge zemlje zapadnog Balkana. Dodao je kako u odnosu prema BiH ne bi trebalo imati “isuviše oštre kriterije” pa je najavio da će o tome razgovarati i s dužnosnicima Njemačke kao još jednog važnog partnera kako unutar EU tako i za BiH.

“Izazovi s kojima se susrećemo se ne smanjuju, oni su sve veći”, kazao je austrijski kancelar ističući kako je rat u Ukrajini postao najvažnijim pitanjem dok se svijet istodobno suočava s posljedicama pandemije prouzročene koronavirusom.

Kazao je kako je sada isti izazov svima pa je posebice spomenuo rast cijena energenata i hrane ocijenivši kako se taj problem ne može riješiti bez suradnje i solidarnosti.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je kazao kako i dalje računa na potporu Austrije njegovoj zemlji u procesu europskih integracija odnosno za stjecanje kandidatskog statusa.

Vjeruje kako se rat u Ukrajini neće preliti na BiH dodajući kako dijeli zabrinutost “zbog patnje civila u Ukrajini” no pri tom je izbjegao izrijekom osuditi rusku agresiju.

“Nema nikakvog razloga da se ukrajinska kriza prelije u BiH i siguran sam da se to neće dogoditi”, kazao je Tegeltija koji tvrdi kako neki u BiH nastoje umjetno proizvesti krizu pa je, po njegovu tumačenju, stoga i poslano pojačanje EUFOR-u.

Kazao je kako mu je neprihvatljivo da vojska pa tako i EUFOR patrolira po urbanim sredinama./Hina/HMS/