Published On: Pet, ožu 18th, 2022

Američki vojni ekspert objašnjava „sporo” napredovanje Rusije u Ukrajini

Rusija je u velikoj mjeri postigla svoj cilj neutralizacije ukrajinske vojske, ali zapadne vlade pogrešno vjeruju da namjerni napredak osmišljen da se izbjegnu civilne žrtve odražava slabost i usmjeravaju oružje da bi produžile borbe, rekao je bivši najviši savjetnik Pentagona.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je od samog početka dao stroga naređenja da se izbjegnu civilne žrtve i velika imovinska šteta, rekao je penzionisani pukovnik američke vojske Douglas Macgregor za Grayzone u opširnom intervjuu u utorak.

Ovo usporeno napredovanje Rusa „daje lažnu nadu Ukrajincima … ali su ga prihvatili i ljudi na Zapadu, da pokušaju da ubjede svijet da je poraz u toku, dok je u stvari suprotan slučaj“, rekao je Macgregor.

„Rat je, za sve namjere i svrhe, odlučen“, rekao je penzionisani pukovnik. „Cijela operacija od prvog dana bila je usmjerena na uništavanje ukrajinskih snaga. To je uglavnom učinjeno.”

Ukrajinske jedinice koje su i dalje aktivne „su potpuno opkoljene, odsječene i izolovane u različitim mjestima i gradovima“, rekao je Macgregor, uključujući čak 60.000 na granici sa Donjeckom, čije zalihe su do sada vjerovatno na izmaku.

Medijsko izvještavanje o borbama, međutim, ignoriše ovu realnost i daje sliku ruske vojske koja je „nesposobna” – prema riječima nekih američkih senatora – jer nije osvojila Kijev za samo nekoliko dana. Ovo zatim koriste kao argument zagovornici intervencije NATO i „zone zabranjenog leta“, ali i oni koji žele da pošalju više oružja u Kijev.

„Vrlo je očigledno da Washington želi da se ovo nastavi što je duže moguće, u nadi da će Rusija biti očajnički uništena. Jednostavno ne vidim da se to dešava”, rekao je Macgregor za Grayzone u utorak.

Najveći problem trenutno je što „na Zapadu nema istine. Postoji želja i taj utisak o uspjehu Ukrajinaca koji se ne slažu“, dodao je pukovnik. „Najveća laž koju sam čuo da se ponavlja na televiziji je da je ruskim trupama rečeno da namjerno ubijaju ukrajinske civile. To je apsurdno, to je besmislica.”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je u srijedu od Kongresa SAD da pošalje borbene avione, rakete protivvazdušne odbrane i drugo oružje u Kijev, kao i da uspostavi zonu zabrane letova iznad Ukrajine, kako bi njegova vojska mogla da pobjedi Rusiju. On je isti argument iznio kanadskim poslanicima u utorak.

Macgregor, međutim, vjeruje da takve pošiljke neće imati efekta i da će odbijanje Zelenskog da pregovara o primirju samo dovesti do ubistva više Ukrajinaca.

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

z milic l logicno.com

Pretplatite se
Obavijesti o
guest
nije obvezno
3 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ŠkrabaloCG

comment image

FREE JAPAN!

Aferim 🙂 !

FREE JAPAN!

A ako gledamo angflosaksonske karte 🙁 – Rusi su čak i izgubili neke teritorije 🙁 !

Nije za vjerovati na šta su BBC, ZDF, CNN, Saff i Oslobođenje spali 🙁 🙁