Published On: Uto, srp 19th, 2016

NEĆE ZANEMARITI ODLUKU ARBITRAŽE Filipini odbili ponudu Kine

Filipinski ministar vanjskih poslova izjavio je da je odbio prijedlog kineskog šefa diplomacije da Filipini “zanemare” prošlotjednu odluku međunarodnog arbitražnog suda, koji je presudio da pretenzije Kine na 85 posto Južnokineskog mora mora krše ekonomska i suverena prava Filipina te da krenu u bilateralne pregovore o svom teritorijalnom sporu “izvan” presude suda, javlja Hina.

Ministar Perfecto Yasay je rekao kako je odbio ponudu o održavanju pregovora “izvan” presude ili “zanemarujući” sudsku odluku.

Prošli tjedan je Stalni arbitražni sud u Den Haagu presudio kako ne postoje dokazi da je Kina kroz povijest imala ekskluzivnu kontrolu nad tamošnjim vodama i resursima.

“(Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi,) je zatražio od nas  prihvaćanje bilateralnih pregovora, ali izvan presude ili zanemarujući arbitražnu odluku”, kazao je Yasayu intervjuu za postaju ABS-CBN.

“Rekao sam mu kako to nije u skladu s našim ustavom i našim nacionalnim interesom.”

Kina je odmah nakon presude priopćila kako ne “priznaje i ne prihvaća” tu odluku.

Kina polaže pravo na gotovo cijelo Južnokinesko more, uključujući grebene i otoke koje i drugi smatraju svojima. Riječ je o energetski bogatom području kojim svake godine morskim putem prođe 5 bilijardi dolara prometa.

Sud u Haagu rekao je kako je Kina prekršila filipinsku suverenost te da čini “veliku štetu okolišu koraljnih grebena” gradeći umjetne otoke.

Yasay se sastao sa svojim kineskim kolegom na marginama Azijsko-europskog sastanku na vrhu (ASEM) u Mongoliji prošli tjedan.