Published On: Uto, srp 19th, 2016

SRBIJA, HRVATSKA I EU Vučić: Potpuno drugačije to vidimo

– Potpuno drugačije to vidimo – rekao je premijer Vučić odgovarajući na upit hoće li Srbija sada, nakon usvajanja 50 novih mjerila EU za poglavlje 23, promijeniti sporni zakon.

 Na međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu, na kojoj je Srbija danas otvorila poglavlja 23 i 24 u pregovorima s Europskom unijom, srbijanski premijer Aleksandar Vučić “izrazio je neslaganje” s hrvatskim stavom o nužnosti promjene zakona o regionalnoj jurisdikciji nad ratnim zločinima.

Hrvatskog ministra Mire Kovača nije bilo na toj konferenciji.

– Danas sam već odgovarao predstavniku Hrvatske na međuvladinoj konferenciji, izrazio sam neslaganje sa stavom Hrvatske. Potpuno drugačije to vidimo – rekao je premijer Vučić odgovarajući na upit Večernjeg lista na konferenciji za novinare u Bruxellesu hoće li Srbija sada, nakon usvajanja 50 novih mjerila EU za poglavlje 23, promijeniti sporni zakon.

– Nemojte da vas podsjećam da Hrvatska ima sličan zakon, a ima i još jednu lošiju odredbu koja se tiče mogućnosti ponovnog preispitivanja odluka određenih sudova ukoliko Hrvatska time nije zadovoljna, što Srbija nema. Da ne govorim kako neke druge zemlje poput Njemačke, Italije, Španjolske ili Belgije imaju gotovo istovjetne odredbe kao Srbija o tzv. univerzalnoj jurisdikciji. I da vas podsjetim da smo, upravo zahvaljujući tom zakonu, mogli procesuirati 14 zločinaca koji su učestvovali u izvođenju jednog veoma teškog zločina u Srebrenici – rekao je Vučić, izbjegavši nazvati genocid u Srebrenici genocidom.

– Dakle, mi se sa takvom pozicijom ne možemo suglasiti. Ali nemamo problem da sve razlike rješavamo u našim bilateralnim odnosima, da o tome otvoreno razgovaramo, i vjerujem da ćemo uvijek imati dovoljno snage da sve eventualne sporove riješimo i da pronađemo najbolje moguće rješenje za obje zemlje. I za Srbiju i za Hrvatsku – dodao je Vučić na press konferenciji na kojoj su EU predstavljali europski povjerenik Johannes Hahn i slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak.

Povjerenik Hahn je dodao kako pitanje srbijanskog zakona koji je sporan za Hrvatsku “nije dio acquisa”, odnosno pravne stečevine EU. – Stoga, to nije pitanje za koje vjerujemo kako se njime trebamo baviti. Kao što je rekao premijer Vučić, neke europske zemlje imaju slične zakone – rekao je europski povjerenik za pregovore o proširenju.

Premijer Vučić iznio je još jednu opasku koja se, čini se hrvatskog branitelja pravomoćno osuđenog u Srbiji i prebačenog na izdržavanje kazne zatvora u Hrvatsku, koji je nedavno zbog zdravstvenih tegoba pušten na privremenu slobodu kako bi se liječio u bolnici.

– Nemojte da vam govorim koliko je za nas bolno i koliko je za nas teško da jedan od ljudi koje smo, u znak dobre volje, pustili na slobodu i dalje nije na izdržavanju kazne iako je počinitelj višestrukih ubojstava nad srpskim civilima. Ali, sasvim svejedno, mi smo i dalje spremni razgovarati i činiti zajedničke ustupke, i radi regionalne stabilnosti i radi najboljih odnosa između dvije zemlje – rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Srpski premijer pozvao se na deklaraciju koju je nedavno potpisao s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. – Mi već poduzimamo mjere za podršku pripadnicima hrvatske manjine u skladu s dogovorom koji smo postigli u deklaraciji potpisanoj s Kolindom Grabar-Kitarović – rekao je.

VL / Dnevnik.ba