Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Neće biti sastanka Obame i Fidela Castra u Havani

Must Read

Bijela kuća odbacila je mogućnost susreta između američkog predsjednika Baracka Obame i kubanskog revolucionarnog vođe Fidela Castra ovaj mjesec a nada se da kubanska vlada neće stvarati prepreke susretu Obame i disidenata u Havani, rekao je visoki izvor. Obama bi trebao razgovarati s kubanskim predsjednikom Raulom Castrom tijekom povijesne posjete od 20. do 22. ožujka ali neće se sastati s Fidelom Castrom koji je preuzeo vlast u toj zemlji nakon kubanske revolucije 1959. i vodio Kubu 49 godina.

“Nismo razgovarali o mogućnosti takvog susreta, a sigurno ga nećemo tražiti”, rekao je Rhodes, koji je bio jedan od pregovarača u tajnim razgovorima koji su i doveli do zatopljenja američko-kubanskih odnosa. Upitan da jasno kaže isključuje li mogućnost takvog susreta, Rhodes je rekao “Da”. Sastanak sa starijim Kastrom mogao bi zasjeniti ciljeve putovanja čiji bi fokus trebao biti budućnost američko-kubanskih odnosa a ne njihova turbulentna prošlost, smatra Washington.

Castro (89) je odstupio s vlasti nakon ozbiljnih zdravstvenih problema i rijetko napušta svoj dom u Havani. Havana je ranije priopćila da ne očekuje da će doći do susreta Fidela Castra i Obame, ali ga nije isključila. Američka administracija jasno je rekla kada je planirala Obamin put da će se on sastati s antivladinim disidentima u Havani unatoč protivljenju kubanskog vodstva onome što smatra miješanjem u unutarnja pitanja. Rhodes je rekao da spiak osoba za taj susret još nije završen, a da će se on održati ili u američkoj ambasadi ili u rezidenciji veleposlanika.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Otkriveno kako će se službeno zvati Počitelj”ački” most

Iako se tijekom gradnje često nazivao Počiteljski most, službeno će nositi naziv "Hercegovina". Most na koridoru Vc, koji povezuje BiH...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -