Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

NE ZNA SE JESU LI ŽIVI Za 7.000 umirovljenika obustavljena isplata mirovina

Must Read

Za više od sedam tisuća umirovljenika, koji mirovine primaju iz Federalnog zavoda MIO, ovih je dana obustavljena isplata, piše Večernji list BiH. Radi se uglavnom o umirovljenicima koji žive izvan granica naše države, međutim, nije zanemariv niti broj onih koji su bez ovog prava ostali iako žive na prostoru BiH.

Kako neslužbeno doznaje “Večernjak”, isplata mirovina je obustavljena za oko 1800 umirovljenika koji žive na području Republike Srpske, a mirovine primaju iz Federalnog zavoda MIO. Novac od mirovina na svoje račune ovaj mjesec nije dobilo ni tri tisuće umirovljenika koji žive na području Republike Srbije, kao i 2000 umirovljenika iz Republike Hrvatske. Isplata je obustavljena i većem broju umirovljenika koji žive u Crnoj Gori, na Kosovu, u Sloveniji, Njemačkoj…

Kako navode iz Federalnog zavoda MIO, razlog obustave isplate mirovina je taj što umirovljenici nisu dostavili potvrdu o životu, koju su dužni jednom godišnje dostaviti u ovaj zavod.

“Potvrda o životu šalje se jednom godišnje, krajem tekuće godine te vrijedi za iduću godinu, no, kako određen broj korisnika iz Hrvatske nije koncem 2015. dostavio potvrde, Zavod ih poziva da to što skorije učine kako bismo im ponovno mogli uplaćivati mirovine”, naveli su iz Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Obrazac potvrde o životu korisnici mogu pronaći na službenoj stranici Zavoda www.fzmiopio.ba ili ga, pak, preuzeti u ispostavama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Iz spomenutog zavoda nadalje ističu kako je obrazac potrebno popuniti, ovjeriti, te poslati poštom na jednu od adresa Federalnog zavoda MIO, Dubrovačka bb 88000 Mostar ili Ložionička br.2, 71000 Sarajevo.

Prema riječima samostalnog stručnog suradnika u Uredu za informiranje Federalnog zavoda MIO Tomislava Kvesića, ponovna uspostava isplate moći će se realizirati tek nakon što dostave potvrdu.

“Ako protekne više od šest mjeseci od trenutka obustave do prispijeća potvrde, korisnici će moći dobiti zaostatke za samo šest mjeseci unatrag od trenutka primanja potvrde”, kazao je Kvesić, dodavši kako se korisnicima savjetuje da potvrde pošalju preporučenom poštom.

Iako je za velik broj umirovljenika isplata zaustavljena, broj korisnika Zavoda MIO FBiH nije smanjen.

Razlog tomu su zahtjevi za prijevremenu mirovinu kojih je u prosincu na adresu ove institucije pristiglo oko 10.000. Prema riječima ravnatelja Zavoda MIO FBiH Zijada Krnjića, dosad je obrađeno pola pristiglih zahtjeva. On je istaknuo kako ovoliki broj novih odluka dodatno financijski opterećuje ovaj zavod.

Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -