NE, ONI NE STOJE IZA OVOG: “Ukrajina ima još 30 dana za protuofenzivu”

Ukrajini je preostalo nešto više od 30 dana prije nego što vremenske prilike ometu njezinu protuofenzivu, kaže visokopozicionirani američki vojni časnik. U razgovoru za BBC general Mark Milley rekao je da bi hladniji uvjeti Ukrajini mogli znatno otežati manevriranje.

Priznao je da je ofenziva išla sporije od očekivanog. “Još uvijek se vode teške borbe. Ukrajinci i dalje nastavljaju s postojanim napretkom”, kaže.

General Milley rekao je da je prerano reći je li protuofenziva propala, ali je dodao da Ukrajina “napreduje vrlo stabilnim tempom kroz ruske linije fronta”. “Još uvijek postoji razumna količina vremena, vjerojatno oko 30 do 45 dana borbe u ovim vremenskim uvjetima, tako da Ukrajinci nisu gotovi. Postoje nedovršene bitke… nisu završili borbeni dio onoga što pokušavaju postići”, kaže.

Protuofenziva Kijeva, koja je pokrenuta u ljeto i ima za cilj oslobađanje teritorija pod ruskom okupacijom u Ukrajini, do sada je doživjela samo male uspjehe. Ali ukrajinski generali tvrde da su probili zastrašujuću prvu crtu ruske obrane na jugu.

“Rekao sam na samom početku ovog rata da će ovo biti dugo, sporo, teško i s velikim brojem žrtava, i to je upravo ono što jest”, rekao je general Milley.

U istom intervjuu, admiral Tony Radakin, načelnik stožera obrane Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je da “Ukrajina pobjeđuje, a Rusija gubi”. “To je zato što je cilj Rusije bio pokoriti Ukrajinu i staviti je pod svoju kontrolu. To se nije dogodilo niti će se ikada dogoditi i zato Ukrajina pobjeđuje”, rekao je.

Dodao je da Ukrajina napreduje u borbi za povrat svog teritorija, povrativši 50% zemlje koju je Rusija zauzela. “U međuvremenu, savez Vladimira Putina sa Sjevernom Korejom pokazuje da je ruski predsjednik u stanju očaja”, rekao je admiral Radakin.

“Savez je odraz katastrofalne pogreške koju je Rusija napravila invazijom na Ukrajinu”, rekao je Radakin. “Morate pogledati činjenicu da je rusko gospodarstvo pod pritiskom, sankcije imaju veći učinak. Nema niza međunarodnih partnera. Izgubljeno je pola milijuna ljudi koji su pobjegli iz zemlje. Postoji još najmanje milijun koji žele napustiti zemlju”, rekao je./HMS/