Published On: Čet, svi 23rd, 2013

'Ne mogu vjerovati da netko ozbiljno razmišlja o ulasku u EU'

OVO NIJE dobar trenutak za ulazak u Europsku uniju, uvjeren je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Edmund Phelps.
Phelps, koji je Nobelom ovjenčan 2006. godine, pohvalio je odluku nove vlade Islanda da privremeno odustane od pridruženja Europskoj uniji. Sigmundur Gunnlaugsson, novoizabrani premijer koji je sa svojom Progresivnom strankom osvojio vlast u Islandu, poručio je za Island nema smisla ulaziti u zajednicu koja se i dalje bori s velikom ekonomskom krizom.
Može li projekt EU propasti? 
“I dalje učimo o europskom eksperimentu i ne znamo u kojoj će mjeri biti uspješan. I dalje ne treba isključiti mogućnost da će se taj eksperiment pokazati nefunkcionalnim i neuspješnim”, izjavio je Phelps za Bloomberg.
Europska unija više nije ni blizu tako privlačna kao što je nekad bila, kada je svojim članicama nudila gospodarsku stabilnost i pristup slobodnom regionalnom tržištu. Zbog krize koja traje već godinama Britanci su počeli koketirati s idejom napuštanja Unije, dok je Danska, čini se, odustala od uvođenja zajedničke europske valute.
“Ne mogu vjerovati da se itko u ovom trenutku želi ozbiljno pridružiti Europskoj uniji. To je kao da kažete: ‘Ovo je prekrasna kuća. Nema veze što je trenutno zapaljena, trebali bi je kupiti'”, kaže Phelps.
Propast eura je realna mogućnost
Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju uvjeren je da treba ozbiljno razmatrati mogućnost propasti eura, što bi moglo dovesti do destabilizacije ili čak i raspadanja EU. Zbog toga mu je nova politika Islanda sasvim jasna; islandsko gospodarstvo trenutno se oporavlja puno brže od EU prosjeka, a nezaposlenost na Islandu upola je manja nego na europskom kontinentu.
To je ogroman uspjeh kada se uzme u obzir da je Island 2008. godine bio suočen s potpunim kolapsom bankarskog sustava. Upravo zbog toga Islanđani su sada vrlo oprezni i ne žele svoju valutu vezati uz euro.
“Jasno je da u onome što su do sada radili u eurozoni postoje ogromne rupe. Sada vidimo da su sve zemlje suočene sa sličnim problemima, odljevom kapitala, odljevom novca i bankovnih pologa u druge zemlje”, kaže Phelps.