'Ne mogu vjerovati da je moj brat postao papa!'

‘To je bio veliki šok. Još uvijek ga proživljavam. Jednostavno ne mogu vjerovati da je postao papa, to nisam očekivala’, ističe María Elena Bergoglio, sestra novoizabranog pape.
Ovo je povijesni trenutak. Prvi put papa je Latinoamerikanac, iz Argentine, i to baš moj brat. Ne mogu vjerovati!’, kaže Maria Elena Bergoglio, piše Večernji list.
Njen sin i papin nećak, José Bergoglio (23), govori: ‘Bio sam na poslu i pratio konklavu na internetu kada su rekli da je izabran. Preplavili su me osjećaji. Nisam mogao vjerovati. Kakvo iznenađenje!’
U trenu je istrčao s posla te poletio u zagrljaj majci.
José je očekivao povratak svog ujaka 23. ožujka, no sada je jasno da donedavnog kardinala Buenos Airesa još dugo neće vidjeti. Ponizan i rezerviran, papa nije govorio puno o svojoj obitelji s kojom ima prisan odnos.
On je najstariji od petero djece – dvojica braće Alberto Horacio i Oscár Adrian te sestra Marta Regina više nisu živi.
Njegova sestra María Elena, u čijoj kući vlada neopisivo veselje, osim Joséa ima i sina Jorgea. No oni nisu i jedini papini nećaci. I sin njegove pokojne sestre, José Luis, svećenik je, isusovac. Zanimljivo da se papin otac zvao José Mario Francisco (Franjo), pa je moguće da je odabir papinskog imena Franjo ujedno sjećanje na oca. S ljubavlju se uvijek prisjećao i majke Regine Marije Sívori koja je ostala paralizirana nakon petog porođaja.
Posljednji put kada ga je nećak José vidio nisu razgovarali o izboru, međutim bilo je jasno da je ta mogućnost postojala. Drugi nećak, Hugo Bergoglio, kaže:
‘On je osoba velikog intelektualnog i duhovnog kapaciteta te sam siguran da će donijeti dobro Crkvi. Tako je bilo svuda gdje je on bio.’
‘Njega vole obični ljudi’, dodaje. Ni Hugo još uvijek ne može vjerovati da mu je ujak novi papa. I među daljim članovima obitelji bilo je suza radosnica.