Published On: Pet, ožu 15th, 2013

FRANJO ODUŠEVLJAVA: Odbio zlatni križ, zadržao željezni, putuje sa ostalim kardinalima i sam plaća hotel

Dan nakon izbora novog pape Franje gomilaju se zanimljive informacije koje sve više svjedoče o njegovom pobožnom i nadasve skromnom duhu. Tako je u javnost procurio i jedan zanimljiv detalj s jučerašnje ceremonije.
Nakon što je izabran novim papom, Franjo se umalo posvađao s voditeljem liturgijskog slavlja, monsignorom Guidom Marinijem koji mu je savjetovao da preko bijele halje odjene crveni plašt od baršuna i stavi zlatni križ, piše Il Messaggero.
– Stavite ga vi. Ja ću zadržati ovaj željezni koji sam dobio nakon zaređenja – kazao je novoizabrani poglavar Katoličke crkve koji je nakon proglašenja odbio sjesti u Svetu Stolicu već je kardinale pozdravljao stojećki.
Nakon objave ponitfikata Franjo je odbio voziti se u limuzini već se pridružio kardinalima u minibusu. Poznat po korištenju javnog prijevoza, novi papa limuzinu je odbio i u četvrtak ujutro kada je odlazak na prvi papinski radni dan započeo vožnjom u običnom automobilu.
 
Franjo putuje sa ostalim kardinalima i sam plaća hotel

Novoizabrani papa Franjo je već prvog dana na dužnosti poslao jasnu poruku svijetu da su poniznost i skromnost najveće vrline kakve bi svaki svećenik trebao imati.
 
Tako je netom nakon objave pontifikata, Franjo odbio voziti se u službenoj vatikanskoj limuzini, već se pridružio kardinalima u autobusu.

 
– Idem kući busom jer sam i došao ovdje busom – rekao je Franjo.
Fotografija Pape u autobusu ubrzo se proširila svim svjetskim medijima i društvenim mrežama.

 
Prije nego je izabran, Jorge Mario Bergoglio je živio skromnim životom, pa mu je sasvim normalno bilo voziti se autobusom.
Novoizabrani papa Franjo u srijedu se zamalo posvađao s monsignorom Guidom Marinijem, voditeljem liturgijskih slavlja, nakon što mu je predložio da preko bijele halje odjene crveni plašt od baršuna, a željezni križ zamijeni zlatnim. Novi papa je to odlučno odbio.

 
Možda najveće iznenađenje Franjo je priredio u hotelu za kler i kardinale u Rimu u kojem je odsjeo prošle sedmice. Naime, Papa je došao po svoje stvari, a po odlasku je na recepciji inzistirao da plati račun.