Published On: Uto, sij 18th, 2022

Nazivi mostarskih ulica: Samo dvije žene i samo tri pisca

U Mostaru tek dvije ulice nose nazive po ženama – kraljice Katarine Kosače i kraljice Jelene. Tek trojica književnika su u gradu na Neretvi dobila ulice – Aleksa Šantić, Osman Đikić i August Šenoa.

Prema trenutačnim podatcima Zavoda za prostorno planiranje u Mostaru je 165 ulica.

Većina ulica na istočnoj obali rijeke nije mijenjalo svoje nazive, a na zapadnoj obali rijeke mnoge ulice nose nazive po gradovima iz susjedne Hrvatske: Zagrebačka, Splitska, Vukovarska, Dubrovačka. Nijedna ulica u Mostaru ne nosi naziv po nekom drugom gradu iz BiH ili bilo koje druge države.

Da se u Mostaru posebno štuje hrvatske kraljeve, dokazuje i činjenica da čak deset ulica nosi nazive po kraljevskim i drugim plemenitaškim titulama.

Četiri kneza

Današnja ulica Kralja Tvrtka prije zadnjeg rata, kada su ulice u Mostaru i mijenjane, bila je Vladimira Nazora. Dr. Safeta Mujića zamijenio je knez Domagoj, Rudarsku knez Višeslav, a Aveniju 14. februar, kralj Tomislav.

Blagoju Parovića, komunističkog političara zamijenio je knez Mijahlo Višćević Humski. Osim ovih, u Mostaru postoje i one ulice nazvane po knezovima i to Trpmira, Mislava, Zvonimira i Branimira.

Veliki broj ulica posvećen je i značajnim pojedincima i institucijama iz hrvatske političke povijesti poput one nazvane po Bruni Bušiću, Stjepanu Radiću, Zrinskom Frankopanu, Matici hrvatskoj, te hajducima Andriji Šimiću i Mijatu Tomiću, kao i taborniku Ivi Zeleniki.

Osim kraljeva i kneževa, u Mostaru ulice imaju i čak devetorica crkvenih velikodostojnika: biskupi Čule, Barišić i Buconjić, potom kardinal Alojzije Stepinac, fra Leo Petrović, fra Franjo Miličević, fra Didak Buntić i fra Ambro Miletić.

Današnja Franjevačka ulica nekada je bila Matije Gupca, a Rondo je postao Trg hrvatskih velikana. Lenjinovo šetalište već tri desetljeća nosi naziv Šetalište Nikole Šubića Zrinjskog.

Povjesničar za kojeg se borio Einstein

Dvije ulice nose nazive Žrtva komunizma i Blajburških žrtava, a jedna je posvećena i Hrvatskoj mladeži koja vodi do kampusa Sveučilišta u Mostaru.

U Mostaru ulicu ima i dr. Petar Rizzo, jedan od najznačajnijih ljudi u zdravstvu u Hercegovini, koji je rođen u Carigradu i djelovao za vrijeme Austro-ugarske monarhije.

Ulicu ima i slikar Karlo Afan de Rivera, inače rođen na Malom Lošinju, a preminuo u Mostaru krajem osamdesetih prošlog stoljeća.

Zanimljivo je i da Mostar ima ulicu koja nosi naziv Milana Šufflayja, a riječ je, prema Hrvatskoj enciklopediji, povjesničaru i piscu podrijetlom iz Lepoglave, visoke naobrazbe koji je sudjelovao u osnivanju Hrvatske stranke prava i ubijen od strane, kako se navodi, režima kralja Aleksandra Karađorđevića zbog čega je pravdu za njega tražio i sam Albert Einstein.

Matvejević i Andrić

Mostar nema ulicu posvećenu Ivi Andriću, našem jedinom književnom nobelovcu, kao ni piscu i vrhunskom intelektualcu Predragu Matvejeviću koje se u tom gradu rodio.

U gradu postoje i ulice posvećene endehazijskim političarima i tiranima i to dr. Mili Budaku, te ulica Braće Vokića i Lorkovića. U recentnoj prošlosti je bilo nekoliko građanskih inicijativa da se te ulice promijene, ali do izmjene još uvijek nije došlo.

Također, Naša stranka Mostar je ne tako davno tražila da Predrag Matvejević dobije ulicu u rodnom gradu što se još uvijek nije dogodilo. Bilo je i građanskih zahtjeva da Ivo Andrić, također, dobije ulicu, kao i da se poveća broj ženskih osoba koje bi imale ulicu u Mostaru.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest
nije obvezno
15 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
veritas

Čime se budala diči, time se pametan stidi! Samo navali narode, još ima “dobrijeh i pristojnih” imena iz razdoblja 1941.1945.! Tako se legitimiramo/legitimišemo u Europi/Evropi. Bujrum, samo tako nastavite…..

Bleda

Hebiga protiv njih smo se borili.

Pedifilček

Osim kraljeva i kneževa, u Mostaru ulice imaju i čak devetorica crkvenih velikodostojnika: biskupi Čule, Barišić i Buconjić, potom kardinal Alojzije Stepinac, fra Leo Petrović, fra Franjo Miličević, fra Didak Buntić i fra Ambro Miletić.

Današnja Franjevačka ulica nekada je bila Matije Gupca… “

Sad se ozbiljno pitam, da li je sa ovakvim imenima ulica bio cilj protjerati islamiste iz Zapadnog Mostara (što u potpunosti razumijem 😎 ) ili je bio cilj usput protjerati i hrvatsku inteligenciju iz Zapadnom Mostara 🙁 ?!

Gospod Zapadni Mostarci – ako Vam uskoro zafali doktora, inžinjera i buregdžija u Vašem gradu 🙁 – samo da znate – Vi ste nas protjerali 🙁 !!!

Šaćir soros

Nije europa za DJIKANE i europejce ni da se zapošljavaju ni u krmetnjaku…i tu će zabrljati i zaprljati ljudski ROD.

Elitna Kladionica "Džennetski Zgoditak" by Haso!

Sad sam konačno shvatio kako je nastala ona čuvena sevdalinka “Čudna jada od Mostara grada” 🙂

Jad jad kao i u svuda.

Bleda

Sve pravilno. I u Sarajabadu je tako, i u B Luci.

Četnik

Nema Dučića, Ćorovića? Nema Hamze Hume?
WTF mostarci!?

Anonimac

Bila je škola Svetozar Ćorović ,zaguglaj kako se sad zove

Šaćir soros

On je bio proizvođač srba i djikana u Bosni

Šaćir soros

Dučić bio CETNIK ćorović proizvođač CETNIKA

Anonimac

Ulica Stjepana radića je bila i prije ovog nesretnog vjerskog rata samo mi nije jasno što im je smetala seljačka buna i Matija.

Šaćir soros

Da se dokaže da kmet možeš biti samo u thurcina nikako kod madjara ili mrskog SVABE.. poskok opasno hebe skutorsku inteligenciju..

Šaćir soros

Svuda je vidljivokulturolosko agresivno UZP i djikanskogenocidasko spravljanje historije BOSNE po matrici velikosrpskog i velikohrvatskog fadizma

Anonimac

Imam reno4 koji je stariji od te vaše historije