Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Navala migranata: Gaze i kroz minska polja kako bi ušli u BiH

Must Read

Gladni, iscrpljeni, nemoćni i dezorjentirani. U takvom stanju je bila većina ilegalnih migranata koji su otkriveni kako lutaju brdima, selima i putevima širom BiH. Mnogi od njih po nekoliko dana besciljno hodaju dok ne budu otkriveni. Zabrinjavajuće je i što iz neznanja neki hodaju kroz ili u blizini minskih polja, piše Blic.rs.

Na sreću, do sada nije bilo žrtava. Sve nadležne institucije u BiH ističu da je u godini iza nas evidentirano značajno povećanje broja ilegalnih migranata. Do 31. prosinca u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska granice otkriveno je 753 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, dok ih je u 2016. otkriveno manje od stotinu.  Proteklih nekoliko mjeseci ilegalni prelasci intenzivirani su iz pravca Crne Gore, a u koju dolaze iz pravca Albanije. Teritorij BiH pokušavaju koristiti kao tranzitno područje za odlazak u zemlje Europske unije.

– Na području Istočne Hercegovine prošle godine otkriveno je oko 300 ilegalnih migranata koji su pokušali ili su u BiH ušli iz Crne Gore. Oko 130 osoba je spriječeno da uđe u BiH na način da su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažiranja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji između dve zemlje, izvan graničnih prelaza. Jedinici granične policije Trebinje preusmjerili smo dodatni broj policijskih službenika, kao i dodatnu specijalističku opremu za nadzor granice – kaže direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

Na povećan priliv ilegalnih migranata ukazali su i iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Po njihovim podacima, najnoviji val uglavnom stiže s prostora Severne Afrike, u manjim grupama, koje uglavnom čine odrasli muškarci koji putuju sami.  Veliko povećanje ilegalnih migranata dodatno utječe na postojeće kapacitete nadležnih organa i agencija za osiguranje pomoći, kao što je Crveni križ. Iz tog razloga, IOM pomaže Crvenom križu u Trebinju kako bi se osigurala podrška migrantima, odnosno pomoć za kupovinu hrane, higijenskih proizvoda i odjeće. Da bi se pomoglo u komunikaciji s novopridošlim migrantima IOM je angažirao prevoditelja za arapski jezik i dežurnog liječnika u Trebinju.

U Gradskoj organizaciji Crvenog križa Trebinja je potvrđeno da je formiran mobilni tim za rad s ilegalnim migrantima koji budu otkriveni na tom području.

– Mi smo tu za pomoć, odnosno da im odmah dadnemo hranu, odjeću, obuću i higijenu dok ne budu predani Službi za poslove sa strancima – kaže za EuroBlic tajnik GO Crvenog križa u Trebinju Aleksandar Koprivica.

Prilikom ulaska u BiH ilegalni migranti se najčešće kreću pješice zaobilazeći granične prijelaze, a manji broj njih otkriven je u tovarnom prostoru kamiona ili u čamcima prilikom prelaska preko Drine. Kada je riječ o pokušajima ilegalnog izlaska iz BiH najveći broj slučajeva evidentiran je na području Bihaća i Velike Kladuše, a u posljednje vrijeme i na području Posušja, Čapljine i Gruda.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -