Published On: Čet, lis 2nd, 2014

Nastavljeno suđenje Zupcu: SIPA je morala intervenirati

Ispitivanjem prvih svjedoka optužbe danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Goranu Zupcu, direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), optuženom za nesavjestan rad u službi, a u vezi s prosvjedima u Sarajevu 7. veljače kada se, prema tužbenim navodima, oglušio o poziv da angažira SIPA-inu specijalnu jedinicu i zaštiti zgradu Predsjedništva BiH.

Među ostalima, svjedočili su tužitelji Tužiteljstva BiH – Dubravko Čampara i Saša Sarajlić, fokusirajući se na dinamiku događanja “kritičnog dana”, odnosno na okolnosti u vezi s neodgovaranjem optuženog na telefonske pozive upućene iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Po njihovim riječima, SIPA je morala intervenirati, odnosno biti na mjestu događaja kada su demonstracije prerasle u nasilje, “jer je njena uloga da štiti državu BiH i ima obučenu jedinicu za to”.

Svjedok Mirsad Vilić, koji sada obnaša funkciju direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a koji je u vrijeme prosvjeda 7. veljače bio na dužnosti zapovjednika specijalne jedinice SIPA-e, kazao je da su njegovi specijalci tog dana bili u pripravnosti i čekali odobrenje direktora Zupca da interveniraju pred zgradom Predsjedništva BiH.

Do intervencije nije došlo, jer je u 16.50 sati istog dana iz ureda direktora SIPA-e obaviješten da njegovi ljudi mogu ići kući, ali da i dalje budu u pripravnosti.

Vilić je, istovremeno, naveo da su njegovi specijalci bili obučeni za djelovanje u kriznim situacijama, ali ne i za intervencije u slučajevima narušavanja javnog reda i mira.

Bivši direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himzo Selimović, koji je nakon spomenutih događaja podnio ostavku, posvjedočio je, među ostalim, da mu je Zubac, nakon što su iz Direkcije zatražili pomoć SIPA-e u zaštiti zgrade Predsjedništva, telefonskim putem 7. veljače priopćio da SIPA nije nadležna i da on, stoga, neće slati specijalnu jedinicu pred Predsjedništvo BiH.

Svjedok Josip Petrić, zapovjednik specijalne jedinice Federalne uprave policije (FUP) potvrdio je da je 7. februara u 16.25 sati dobio naredbu direktora FUP-a Dragana Lukača da njegova jedinica djeluje i zaštiti zgradu Predsjedništva BiH.

Ispričao je da su za nešto manje od sat poslije naredbe bili na mjestu događaja te da su ubrzo potisnuli demonstrante.

Kako je najavljeno, suđenje u ovom predmetu bit će nastavljeno 10. listopada, kada će se nastaviti ispitivanje svjedoka optužbe.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare