Published On: Pet, lis 12th, 2018

Nastavljeno suđenje pastoru oko kojega se spore SAD i Turska

Suđenje američkom pastoru, koje je u središtu diplomatskog spora između Washingtona i Ankare, nastavljeno je u petak, objavili su turski mediji u jeku velikih očekivanja da će biti oslobođen.

Ismail Cem Halavurt, odvjetnik pastora Andrewa Brunsona, rekao je za agenciju dpa nedugo prije početka ročišta u Izmiru kako očekuje da će njegovom klijentu biti ukinut kućni pritvor.

“Nadam se”, kazao je Halavurt. “Očekujemo da će mu biti ukinut kućni pritvor. To je bar naš cilj.”

Sedam svjedoka pozvano je na ročište u petak na suđenju Brunsonu optuženom za špijunažu i terorizam, dva na strani tužiteljstva, a pet za obranu.

Tužitelj traži 35 godina zatvora za američkog pastora koji živi u Turskoj više od 20 godina i odbacuje sve optužbe.

Upitan hoće li Brunson moći napustiti zemlju ako mu bude ukinut kućni pritvor i zabrana putovanja, Halavurt je rekao “naravno” i dodao da treba “pričekati odluku suda”.

Što će se dogoditi?

Brunson je doveden u zatvorski i sudski kompleks u Aliagi nedaleko od zapadnoga grada Izmira pod jakim mjerama sigurnosti, izvijestila je državna novinska agencija Anadolija.

Američki mediji su javili tijekom noći da je Bijela kuća zaključila “tajni dogovor” s Ankarom u skladu s kojim će Brunson biti oslobođen i dio optužbi protiv njega odbačen u zamjenu za ublažavanje ekonomskog pritiska na Tursku.

Pedesetogodišnji pastor iz Sjeverne Karoline uhićen je u listopadu 2016. u okviru čistki nakon neuspjelog puča u srpnju iste godine.

Turske vlasti ga optužuju za povezanost s pokretom imama Fethullaha Gulena kojemu Ankara pripisuje neuspjeli državni udar, kao i za veze s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK), koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u srijedu da bi oslobađanje Brunsona bilo “prava stvar” koju bi Turska trebala učiniti.

“To je humanitarna stvar koju bi Turska trebala učiniti i jako se nadam da neće puno vremena proći prije nego što se pastor Brunson i njegova supruga vrate u Sjedinjene Države”, kazao je Pompeo u Washingtonu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da o Brunsonovoj sudbini samo sud može odlučiti i da se on ne može miješati u pravosuđe./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare