Published On: Pet, lis 12th, 2018

Grad i pjesnik – Aleksa Šantić

27. svibnja  ove godine navršilo se 150 godina od rođenja Alekse Šantića.

PEN Centar u BiH tim povodom organizira interdisciplinarni skup u Mostaru, u trajanju od dva dana, a posvećen ovom pjesniku. Skup naziva „Grad i pjesnik – 150 godina od rođenja Alekse Šantića“ bit će održan u Ćorovića kući (Maršala Tita 178, Mostar), 19. i 20. oktobra.

Prvoga dana skupa, 19. oktobra, od 18h bit će održano poetsko veče. Na poetskoj večeri učestvovat će Senka Marić, Adisa Bašić, Anita Pajević i Adnan Žetica. Učesnici poetske večeri čitat će svoju poeziju koja na neki način „komunicira“ sa Šantićevim stvaralaštvom. Također, u okviru ovog dijela programa bit će upriličeno i čitanje Šantićeve poezije, u izboru učesnica i učesnika poetske večeri.

Program drugoga dana skupa, 20. oktobra, održat će se od 12h, također u Ćorovića kući. Učesnici ovoga dijela programa bit će Andrea Lešić, Ajla Demiragić, Marko Vešović i Enver Kazaz. U okviru ovoga dijela programa učesnice i učesnici izlagat će  naučne radove (eseje, prikaze, kritike) Šantićevog djela, kao i osvrte na njegov sveukupni kulturni i društveni angažman.

Srdačno Vas pozivamo da zajednički, u Mostaru 19. i 20. oktobra, obilježimo ovu važnu obljetnicu i prisjetimo se velikog pjesnika i kulturnog radnika, čije djelo je i danas živo, iako nedovoljno vrednovano.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare