Veliki “rvacki đenerale” na sudu zbog ubojstva Hrvata Roberta Nosića

Saslušanjem prvih svjedoka nastavlja se suđenje haškom osuđeniku Mladenu Naletiliću Tuti. Na suđenju će biti ispitano 10-ak svjedoka, među kojima su sudsko-medicinski vještak Josip Škavić i žrtva pokušaja ubojstva Damir Brekalo, koji je poslije osuđen zbog ratnog zločina pa kaznu služi u Zenici.

Mladen Naletilić Tuta na posljednjem je ročištu odbacio optužbe da je kao zapovjednik tzv. Kažnjeničke bojne HVO-a 1993. oteo Roberta Nosića u policijskoj postaji u Ljubuškom te da je poticao na ubojstvo Damira Brekala 1995. u Širokom Brijegu.

Sudsko vijeće naknadno će odlučiti o prijedlogu Naletilićeva branitelja Željka Žganjera da se od MUP-a Federacije BiH pribave podaci o pripadnicima policije koji su bili poslani da iz Duhanske stanice u Širokom Brijegu odvedu zarobljenike u mostarsku policiju.

Naletilića se tereti da je s 50-ak pripadnika Kažnjeničke bojne u studenom 1993. upao u policijsku postaju u Ljubuškom, razoružao stražare i načelnika postaje kako bi Nosića, kojega je smatrao odgovornim za smrt jednog pripadnika Kažnjeničke bojne, odveo u Mostar. Pripadnik hercegovačkog HOS-a Nosić poslije se vodio kao nestala osoba, iako je prema medijskim napisima ubijen nedugo nakon otmice.
U optužnici se Naletilića tereti i za zlostavljanje Brekala u Duhanskoj stanici u Širokom Brijegu 1995.

Tužiteljstvo je odustalo od progona Naletilića za sudjelovanje u skupini koja je počinila kazneno djelo jer ono ne postoji u novom Kaznenom zakonu.
Optužnica je podnesena još 1997., no suđenje je počelo tek ovoga travnja. U međuvremenu Naletilić je u Haagu osuđen zbog ratnih zločina protiv Bošnjaka na području Mostara i Jablanice na 20 godina zatvora. Nakon izdržane dvije trećine kazne, sredinom veljače ove godine pušten je na slobodu.