Published On: Sub, ruj 22nd, 2012

Nasilje nad ženama: Najgore se stvari događaju kad žrtva kaže – odlazim!

“Svakih deset minuta u Hrvatskoj pretučena je jedna žena. Realnost je možda još i puno strašnija, jer ne dolazi do prijavljivanja nasilja. Čak 76 posto žena trpi neki oblik nasilja. Najveći dio verbalno i emocionalno zlostavljanje. 23 posto trpi fizičko nasilje, šest posto seksualno. Moment odlaska žrtve od nasilnika je zapravo za žrtvu najopasniji trenutak, kada se događaju i najteži i najgori incidenti”, kaže povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama psihologinja zagrebačke Ženske sobe Maja Mamula

 

SVAKIH deset minuta u Hrvatskoj pretučena je jedna žena, kaže statistika. Realnost je možda još i puno strašnija, jer ne dolazi do prijavljivanja nasilja.  Šuti se zbog straha, ali i zbog još jednog vrlo bitnog razloga, a to je da su žrtve nasilja i nakon odlaska od nasilnika, izložene jednoj vrsti nasilja, kaže povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama psihologinja zagrebačke Ženske sobe Maja Mamula.

Najteže nasilje kad žrtva odlazi 

“Čak 76 posto žena i dalje trpi neki oblik nasilja. Najveći dio istina, verbalno i emocionalno zlostavljanje, ali time ništa manje. 23 posto čak trpi fizičko nasilje, šest posto seksualno. I ono što je činjenica, u momentu odlaska žrtve od nasilnika je zapravo za žrtvu najopasniji trenutak, kada se događaju i najteži i najgori incidenti nasilja, uključujući pokušaj ubojstva i ubojstva”, istaknula je Mamula.

Tu su još i brojni drugi razlozi, ali svakako i ljubav.

“Dio žrtava još uvijek voli svoje partnere jer se sjećaju trenutaka kada im je zajedno bilo dobro i one ne žele otići, one žele da prestane nasilje, a ne da se nasilnik izmakne ili da se one negdje maknu”, pojašnjava Mamula.

Nasilje trpe svaki dan

Nasilje nad ženama nije i ne smije biti privatna stvar, o njoj se mora javno govoriti. U 2011. godini prijavljeno je nešto više od 900 slučajeva. Podaci svjetskog istraživanja kažu da više od polovice žena koje su izložene nasilju, nasilje trpi svaki dan. Mamula alarmira da se reagira odmah.

“Na prvi trenutak nasilja treba odmah reagirati izuzetno ozbiljno jer iz mog iskustva, ali i iz israživanja se vidi da nasilje kad jednom počne, ako nema nikakvog zaustavljanja, postat će sve češće i sve brutalnije. Dakle, nasilje treba shvatiti izuzetno ozbiljno od prvog trenutka kad se počne događati, da je vrlo konkretan znak da je to veza ili odnos koji je vrlo problematičan”, zaključuje Mamula.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare