Subota, 15 lipnja, 2024

AKO SE NE RASPADNE: BiH članica EU tek 2022

Must Read

Službeni Bruxelles u postupku priključenja Europskoj uniji iz Bosne i Hercegovine želi samo jednog sugovornika i ako to ne postoji, takva situacija u mnogočeme otežava pregovore i ostvarivanje željenog napretka.

Izostanak jednog glasa iz BiH posebno bi mogao biti težak za našu zemlju u narednim rundama pregovora, kako saznaje oslobođenje.ba

– Ne možete imati brzinski i zaseban ulazak u EU. RS bi možda želio ili mogao zbog svoje konstitucije brže provesti neke odluke vezane za europski put u odnosu na FBiH, gdje je njihovo donošenje malo kompleksnije, ali nije moguće da taj entitet prije postane dio EU. Ukoliko sami i parcijalno idete, nećete stići nidokle. To je moguće samo zajedno, jer propisi i regulative moraju biti jedinstveni za cijelu BiH i kao takvi se primjenjivati, naglašeno je iz EU.

Upozoreno je kako je BiH posljednje dvije godine gotovo stajala u mjestu, te je to rezultat zbog kojeg ju je Srbija pretekla na europskom putu i već naredne godine može očekivati otpočinjanje pregovora za članstvo u EU. Glavni problem je što BiH nije ispunila uvjete kako bi na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), bez kojeg je nemoguće zamisliti narednu fazu pregovora za priključenje EU – kandidacijski status.

Kao osnovni uvjet za deblokiranje europskog puta, odnosno stupanje na snagu SSP-a ponovno je navedena obveza provedbe presude Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga u slučaju Sejdić – Finci.

– Od momenta predaje aplikacije za članstvo do stjecanja kandidacijskog statusa u prosjeku prođe oko tri godine, a od momenta otpočinjanja pregovora za članstvo do tog čina oko šest godina. Proceduralno govoreći, od trenutka predaje aplikacije za članstvo do punopravnog statusa člana dođe se za oko deset godina. Najkraći put do sada u tom procesu trajao je 8,5 godina, saznajemo iz izvora bliskih EU.

U slučaju BiH to praktično znači da, kada bi već sada bila spremna podnijeti aplikaciju za članstvo, punopravnom statusu u EU mogla bi se nadati tek u narednom desetljeću oko 2022. Jer, proces pridruživanja države EU zahtijeva maksimalni angažman vlasti, čime se BiH baš i ne može pohvaliti. Da je tako, svjedoči i činjenica kako će krajem listopada, odnosno početkom studenog u BiH stići prilično negativan izvještaj o napretku BiH za 2012. Oslobođenje je nedavno to prvo objavilo u BiH, a jučer je to potvrđeno iu europskim krugovima.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -