Utorak, 16 travnja, 2024

Narkotici i prostitucija spašavaju europsku ekonomiju

Must Read

Europske vlade, s ciljem jačanja svojih ekonomija, sve više pozornosti usmjeravaju na prostituciju, ali i narkotike i druge zabranjene proizvode.
Italija je izazvala brojne kontroverze nakon što je najavila da će u svoj bruto domaći proizvod /BDP/ početi da uključuje i zarade od narkotika, prostitucije, te duhana i alkohola.
Ukoliko bi EU usvojila sličnu zamisao, time bi bio smanjen javni dug, što bi bilo od velike pomoći članicama europskog bloka koje pokušavaju da usklade državna dugovanja sa ograničenjem od tri posto BDP-a.
Talijanska Središnja banka tijekom 2012. godine procijenila je da moguća “zarada od kriminala” iznosi 10,9 posto od BDP-a. Velika Britanija je u proračun uračunala i nelegalne aktivnosti, poput prostitucije i narkotika, pa je time BDP-u dodat prihod od deset milijardi funti!
Upotreba neprijavljenih sredstava ili takozvane crne ekonomije u nacionalnu statistiku dio je širih izmjena koje je predložila Europski ured za statistiku Eurostat, koje bi trebale biti provedene u rujnu Eurostat ističe da će uključivanje sličnih podataka omogućiti “bolju usporedbu između zemalja sa različitim zakonima”.
“‘BDP’ nije pokazatelj moralnosti”, navodi Eurostat, dodajući da će u BDP biti uključene samo transakcije obavljene uz pristanak zemalja. Međutim, neki stručnjaci i dužnosnici nisu zadovoljni ovim objašnjenjem. Istraživač sa Instituta za međunarodne odnose Erick Vernie smatra da je uključivanje “bruto kriminalnog proizvoda” u podatke o ekonomskom rastu “ciničan pokušaj u sklopu borbe protiv dužničke krize u eurozoni”.
Francuski ministar za prava žena Najat Belkacem i ministar unutrašnjih poslova Belgije Joel Milke pisale su Europskoj komisiji da bi izrazile “zaprepaštenje” prijedlozima.
“Prostitucija nije dobrovoljna komercijalna aktivnost. Vjerovati da će ona imati ‘ideološku nepristranost’ je fatamorgana i uvreda za više milijuna žrtava seksualne eksploatacije širom svijeta”, ističu Valo-Belkacem i Milke u pismu. Marine Le Pen, liderica stranke krajnje desnice “Nacionalni front”, koja je ostvarila veoma dobre rezultate na nedavnim izborima za Europski parlament, prijedloge je opisala kao “negaciju osnovne moralnosti”.
Analitičari smatraju da će brojne europske vlade, koje su suočene sa problemima u proračunu pozdraviti bilo kakvo jačanje prihoda, kojim će ponovo zadobiti povjerenje glasača i tržišta.
Srna

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -