Napustio Švicarsku kako bi živio u hercegovačkom selu

Baba Mara’s Place je po svemu posebno mjesto, a prije svega po zanimljivoj priči o gradnji, odnosno ideji jednog čovjeka koji je rekao ‘ne’ lagodnom životu u ‘civilizaciji’. Taj čovjek je Boško Providžalo, rođeni Trebinjac, koji je svoj životni put nastavio u Luzernu, u opjevanoj zemlji Švicarskoj.
Iako je živio svuda, od SAD-a, preko Afrike i Južne Amerike, do Europe, spletom okolnosti je odlučio, barem privremeno, skrasiti se u Dobromanima. To je staro, lijepo, zanimljivo i, nažalost, skoro pusto selo na pola puta između Trebinja i Ljubinja, “uglavljeno” u brda iznad Popovog polja, gdje uspijeva samo kamen i – Boško i Iva.
Iva je Boškova supruga, ona koja, vjerojatno, nosi najveći organizacijski teret, odnosno, tek će ga nositi. Boško je prije malo više od desetljeća naslijedio staru kamenu kuću i štalu od svojih predaka. No, kako je sve bilo zapušteno, urušeno i oronulo, trebalo je imati petlju i, naravno, novac, kako bi mjesto njegovih predaka ponovno zaživjelo sjajem koji sigurno nadilazi bilo šta dosad viđeno u našoj zemlji. Odakle novac, pitate se?
Kada je Bošku “pukao film” i kada je odlučio da mu je dosta fotografiranja po raznim koncertima, izložbi slika i ostalih stvari kojima se – vrlo uspješno – bavio u životu, prodao je 700 (!) svojih slika nekom galeristi u Švici, spakirao je kofere i, malo-pomalo, izgradio svoj raj. Ali ništa nije išlo lako. 12 punih godina Boško je gradio, zidao, šalovao, farbao, krečio, okopavao, izolirao, krčio, kosio i sadio, da bi konačno, prije koji mjesec, došao do konačnog izgleda Baba Mara’s Place-a, prenosi N1 televizija.

Baba Mara’s Place je utočište, mjesto na osami i u miru hercegovačkog krša. Kukavica, laste i poskoci jedino je što ćete vidjeti ili čuti za vašeg boravka tamo. Najveći problem sa kojim se susreću je nedostatak vode – vodovoda, naravno nema – pa su pravila ista kao i prije 200 godina: štednja, ograničenost resursa, ali, ipak, i odmor za dušu i tijelo. Kišnica je Bošku “pomogla” da napuni bazen, koji se nalazi u “centru” ovog mjesta. Tu su i vilinski konjici, žabe i razne (nejestive!) ribe, sa kojima možete zaplivati u bazenu.
“Sve sam ja ovo sam polako pravio. Kasnije je i Iva došla, rođena dubrovčanka, a kad je vidjela ‘đe sam je doveo, mislim da se prepala. Al’ eto, rekao sam joj fino – ‘oćeš ti za Hercegovca, pa neka ti bude”, govori kroz smijeh Boško. “Ni susjedima ništa nije jasno bilo, misle ‘vidi one budale, onog čupe što zaludu baca novce’. Ali nije tako, sad sam tu i, pravo da ti kažem, lijepo mi je, a dokad ću ostati, to nitko ne zna”, govori dok pije lokalno domaće crno vino – ako niste znali, Dobromani su na Vinskoj ruti Hercegovine – i jede sočne domaće jagode.

Ali Boško nije stao samo na renoviranju kuća i štala: na ovom mjestu postoji sjajan potencijal za organiziranje jazz i sličnih festivala, jer postoji mala improvizirana, ‘prirodna’ bina, sa kompletnom opremom, koja uključuje bubanj, pojačala, razne vrste udaraljki i ostalih instrumenata.
Inače, imanje je moguće iznajmiti. Maksimalni kapacitet je do osam osoba, a postoji sav komfor – kupatilo, bazen, sobe smještene u starim kamenim kućama, one lijepe ‘gusarske’ ležaljke, domaća hrana, iće i piće. More blizu, planine u blizini, mina na toj strani nema, a u miru ste i tišini, koju remeti Ošo, Boškov pas, koji konstantno zahtijeva pažnju u vidu maženja po stomaku, glavi, prsima, leđima i gdje god se već namjesti, objavila je N1 televizija.
Ako niste znali, Baba Mara’s Place se nalazi na Plavoj liniji Via Dinarica koncepta održivog razvoja i turizma, o kojem detalje možete saznati naviadinarica.com. Ako želite saznati detalje o Boškovom i Ivinom imanju, pravac na njihovu Facebook stranicu: facebook.com/babamarasplace.
bljesak.info