Četvrtak, 13 lipnja, 2024

Napretkova glavna podružnica Mostar obogatila kulturni život Grada na Neretvi

Must Read

Sredinom lipnja 2018. godine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru održana je izborna Skupština Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Glavna podružnica Mostar, prenosi Hrvatski Medisjki Servis.

U ime Središnje uprave HKD Napredak Skupštini je bio nazočna Josip Nikolić, član Središnje uprave i izaslanik predsjednika HKD Napredak prof. dr. Franje Topića i Ivana Barišić, članica Središnje Uprave HKD Napredak i predsjednica HKD Napredak Ljubuški.Nova uprava HKD Napredak – Glavne podružnice u sastavu Marko Romić, predsjednik Miroslav Landeka, dopredsjednik, Ivan Vrljić, tajnik, Željka Živković, rizničarka i članovi i članice Upravnog odbora Glavne podružnice Mostar, Antonija Šaravanja, don Niko Luburić, Monija Jarak Mikulić i Višeslav Lučić, na prvoj sjednici nakon Skupštine sačinila je vrlo ambiciozan plan rada, a koji je, kako je pokazalo vrijeme, unatoč činjenici da praktično nemaju prostorija za rad društva niti stalnog izvora financiranja svoga rada i aktivnosti, najvećim dijelom, uspješno i realiziran.

Stoga je ovogodišnji Svečani napretkov Božićni koncert prigoda podsjetiti na značajnije aktivnosti HKD Napredak – Glavne podružnice Mostara, odnosno na neke sadržaje i događaje koje je organizirala i realizirala te na taj način obogatila i kulturni život u Gradu na Neretvi. Jer treba podsjetiti kako je upravo HKD Napredak najstarija organizacija Hrvata Bosne i Hercegovine s međunarodnim značajem, svoj rad najprije je započela u Mostaru, a onda u Sarajevu.

A prvi događaj s kojim je započela svoj rad nova Uprava HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar bio je predstavljanje romana „ Ubojstvo u Busovači“ autora Željka Kocaja iz Viteza. U svojstvu promotora tada su nastupili Ivan Vrljić, tajnik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar i mostarska kolumnistica Daniela Škegro. Glazbenu stavku predvodio je Ivo Jandrić, a isječke iz romana čitali su Vatroslav Matić i Damir Kočić.

Inače, HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar odmah je iskazala svoju javnu i nedvojbenu potporu nastavku projekta kandidaturi Grada Mostara za Europsku prijestolnicu kulture 2024, a svoj konkretan prilog tome bio je i prelijep dar građanima Mostara, Svečani božićni koncert Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Glavne podružnica Mostar. Koncert je održan 27. prosinca u franjevačkoj kapelici crkve sv. Petra i Pavla u Mostar. Uz pratnju tamburaškog orkestra Misericordia iz Šurmanaca i pod ravnanjem Davora Markote, nastupili su vrhunski solisti Vedrana Šimić, sopranistica, Monija Jarak – Mikulić, mezzosopran, članica Uprave HKD Napredak Glavna podružnica Mostara, Karlo Miličević bariton te župni zbor svete Cecilije. Članica Upravnog odbora HKD Napredak Glavna podružnica Mostar Monija Jarak Mikulić naglasila je kako je Advent i Božić prigodno vrijeme darivanja i radosti te je stoga HKD Napredak- Glavna podružnica Mostar darovao Mostaru jedan prelijep koncert.

-Ovo je prvi put da organiziramo, nadam se da će idućih godina prerasti u tradicionalne koncerte-rekla je tom prigodom Monija Jarak Mikulić te iskazala radost da su posjetitelji u ovolikom broju došli na koncert i uživati u božićnim pjesama te izrazila nadu da su u ovo hladno doba utoplili njihova srca. Napretkov svečani božićni koncert podržali su i Vlada Hercegovačko neretvanske županije i njezin predsjednik dr. Nevenko Herceg, Grad Mostar, kompanije Meggle iz Posušja, koja je svakog posjetitelja koncerta darovala prigodnim božićnim poklonom, ali i Središnja uprava HKD Napredak i drugi.

U 2019. godini već u siječnju voditelj Kluba liječenih ovisnika o kocki iz Mostara, spec. traumatske psihologije prof. Marko Romić, predsjednik HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar bio je gost tribine “Kockanje – put u propast”, koju je organizirala Glavna podružnica Napretka.

– Mi imamo krizu u svim segmentima društva pa tako i krizu odgoja, socijalno društvenu krizu, sve to u konačnici ima za posljedicu da jako veliki broj ljudi lako sklizne u problem kockanja – zaključio je Romić, čiji Klub trenutno broji 25 patoloških kockara. Do sada je kroz taj klub prošlo njih više stotina od čega ih je oko 110 koji su se zadržali barem nekoliko mjeseci. Tribina je izazvala veliku pozornost medija i javnosti, ne samo u Mostaru nego u BiH.

U veljači 2019. godine je započeo je Tečaj crtanja i dizajna kojeg je organizirao HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar u suradnji s Narodnom knjižnicom HNŽ-a i Društvom hrvatskih likovnih umjetnika (DHLU-om). Voditelji tečaja bili su Višeslav Lučić, član Upravnog odbora Napredak Glavna podružnica Mostar, akademski grafičar i profesor likovne umjetnosti i dizajna i Ana Šimić, akademska grafičarka, predsjednica DHLU-a. Ono što svakako vrijedi istaknuti je to da je tečaj bio besplatan, a sav potreban materijal za 35 polaznika tečaja osigurao je HKD Napredak.

Na tečaju crtanja i dizajna polaznici su prošli klasične tehnike crtanja počevši od osnova crtanja (olovkom, ugljenom pa do tuš – pera, rapidografa i kombiniranih tehnika) i osnova dizajna služeći se metodama vizualne komunikacije pomoću tipografije, skica i crteža kreativnih ideja logotipa i plakata. Voditelji tečaja individualno su pristupali svakome polazniku u edukaciji, usmjeravaju i potiču kreativnost uz postepeno praćenje i likovno usavršavanje svakog pojedinca. Plan i program tečaja crtanja i dizajna početnog stupnja imao je za svrhu polaznicima razviti i usvojiti znanja, vještine i kreativnost kroz osnove crtanja i dizajna sa ciljem da steknu interese i potrebe baviti se jednom od grana vizualnih umjetnosti i da sudjeluju u radu zajedno s Napretkom Glavna podružnica Mostar i projektnim timovima „Mostar EPK 2024“ kroz vizualni identitet kulture Grada Mostara.

Polaznici tečaja crtanja i dizajna uz voditelje Anu Šimić i Višeslava Lučića

U organizaciji Matice hrvatske Mostar i HKD Napredak, Glavna podružnica Mostar, u sklopu Mostarskoga proljeća 2019. – XXI. dana Matice hrvatske u Maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače 26. Ožujka 2019. održana promocija knjige dr. Ive Pilara „Južnoslavensko pitanje i svjetski rat“.

U promociji i organizaciji ove po mnogo čemu značajne knjige prof. dr. Miroslav Palameta, bivši predsjednik HKD Napredak, Glavne podružnice Mostar, akademik Josip Muselimović, počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar, prof. Ivan Vrljić, tajnik HKD Napredak, Glavne podružnice Mostar i Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar. Treba istaknuti kako je ovo bio prvi kulturni događaj koje su zajednički organizirali Matica i Napredak u okviru Dana matice hrvatske.

Josip Muselimović, dr. Miroslav Palameta, Ivan Vrljić i Miroslav Landeka

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko 1. travnja 2019. zajedno s grupom zastupnika Europske pučke stranke (EPP) koja djeluje u okviru grupe za međureligijski i međukulturalni dijalog održala je u petak sastanak s vjerskim vođama i svim predstavnicima glavnih političkih stranaka u Mostaru.

Marko Romić i Miroslav Landeka za zastupnicima EU i zastupnicom Željanom Zovko

U izaslanstvu koje je u posjetu Bosni i Hercegovini bili su europski zastupnici iz Italije, Njemačke, Nizozemske, Slovačke i Hrvatske te djelatnici Europske pučke stranke koji intenzivno već dugi niz godina rade na interkulturnom i vjerskom dijalogu. Zajedno s izaslanstvom Kluba zastupnika EPP-a zastupnica Zovko posjetilo je i Međugorje gdje se susrelo s nadbiskupom Hoserom i upoznalo s radom zajednice Cenacolo, dok su u Mostaru imali sastanak i s predstavnicima katoličke i pravoslavne crkve te islamske zajednice kao i s predstavnicima HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, Židovske zajednice Mostar, Matice hrvatske Mostar i Dompesa. U izaslanstvu Napretka bili su predsjednik i dopredsjednik Marko Romić i Miroslav Landeka.

Već u travnju, u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Glavna podružnica Mostar i Katedralnog mješovitog zbora “Marija”, na uskrsni ponedjeljak u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve održan je Uskrsni koncert.

Uskrsnom koncertu bio je nazočan i dr. Ratko Perić, mjesni biskup

Na koncertu su pod ravnanjem don Nike Luburića, člana Uprave HKD napredak Glavna podružnica Mostar, nastupili solistica Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, sopranistica Katarina Kikić, solist i pjevač Katedralnog mješovitog zbora “Marija”, tenor David Gagro, mladi mostarski bariton Hrvoje Merdžo, bas, don Niko Luburić te Katedralni mješoviti zbor “Marija” uz orguljašku i glasovirsku potporu Katje Krolo-Šarac.

Na repertoaru su se našle neke hrvatske pučke uskrsne skladbe, ali i skladbe poznatih domaćih i svjetskih skladatelja i to Kuntarićeva “O daj mi snage Bože moj”, Antonićeva “Zemlja uzdrhta”, Bizetova “Agnus Dei”, Lowryjeva “Krist uskrsnu”, Wojtylina “Krist na žalu”, Caccinijeva “Ave Maria” te skladbe iz Citharae octochordae i jedna skladba iz Hrvatskog crkvenog kantuala.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Glavna podružnica Mostar 30. svibnja organiziralo je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače predstavljanje knjiga prof. dr. Vande Babić “Kulturalno pamćenje – ogledi o hrvatskoj kulturi i književnosti Boke” i “Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture” te premijeru dokumentarnog filma “Kad splasnu jedra”, scenarista i redatelja Bože Vodopije.

Detalj s promocije knjiga i filma

Uz autore Babić i Vodopiju, u promociji su sudjelovali predsjednik HKD Napredak prof.dr. Franjo Topić, te bivši predsjednik HKD Napredak – Glavna podružnica (GP) Mostar Miroslav Palameta. Moderator predstavljanja bio je Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar.

U svom obraćanju Landeka je istaknuo kako „Večer Boke u Mostaru“ donosi riječju i slikom priču o Zaljevu hrvatskih svetaca, koji je neizostavan i vrijedan dio sveukupne hrvatske baštine.

-Činimo to na ovaj simboličan dan 30. svibnja, a HKD Napredak i danas kao i kroz svoju povijest i djelovanje želi povezivati sve krajeve u kojima žive Hrvati, a u Mostaru su ovom prigodom povezali Boku, Dalmaciju, Hercegovinu i Bosnu-naglasio je Landeka.

Inače, „Večer Boke u Mostaru“ izazvala je zanimanje javnosti i medija, a svoju ispriku što nije mogla biti nazočna i zahvalu za poziv uputila je ministrice kulture i sporta u Vladi FBiH Zore Dujmović. Također, riječi isprike uputio je i predsjednik Vlade HNŽ-e prof. dr. Nevenko Herceg naglasivši kako osobno i u ime Vlade zahvaljuje na pozivu i na svemu što HKD Napredak čini za opstojnost hrvatskog naroda u BiH, pritom napose promičući hrvatske kulturne vrijednosti. Riječi isprike što nije stigao biti nazočan Večeri Boke u Mostaru i čestitke uputio je i počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar odvjetnik Josip Muselimović.

Dopredsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar i član Središnje uprave HKD Napredak Miroslav Landeka posjetio je 8. lipnja 2019. godine Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu gdje su ga primili ravnatelj Instituta dr. sc. Željko Jozić i prof. dr. sc. Vanda Babić, predsjednica Upravnoga vijeća. Još od 2016. HKD Napredak i Institut imaju potpisani sporazum o suradnji pa se razgovaralo o novim projektima koje bi zajednički pokrenuli u Mostaru. Radi se o nizu predavanja o hrvatskom jeziku tijekom Mjeseca hrvatskoga jezika, predstavljanju nove mobilne aplikacije Bolje je hrvatski te brojnim novinama koje je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje osmislio i predstavio putem raznih tiskovina i medija.

Željko Jozić, Vanda Babić i Miroslav Landeka u Institutu za hrvatski jezik u Zagrebu

Jozić je istaknuo kako mu je upravo briga o našim autohtonim prostorima i hrvatskoj riječi posebna obveza te će učiniti sve potrebno kako bi zajedno s HKD Napretkom GP Mostar i Hrvatima Hercegovine bila dostupna nova literatura i vrlo uspješne i rado korištene aplikacije. Babić je kazala kako je Institut vrlo aktivan u Boki, a posebno je radujem pokretanje jače suradnje što će Hrvatima Bosne i Hercegovine biti od višestruke potrebe i koristi. Landeka je istaknuo kako je misija HKD Napredak očuvanje hrvatskog jezika te je siguran da će suradnja s Institutom donijeti kvalitetni sadržaj, nova znanja i spoznaje ne samo u Mostaru već i u drugim Podružnicama diljem Bosne i Hercegovine u cilju očuvanja i njegovanja materinskog jezika.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak Glavna podružnica Mostar u utorak 2. srpnja 2019. u Maloj galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru predstavilo je izložbu najboljih radova polaznika Tečaja crtanja i dizajna, a na prigodnoj svečanosti uručeni su i certifikati polaznicima. Prije same svečanosti uručenja certifikata riječi zahvale upućene su ravnateljici Narodne knjižnice HNŽ-a Julijani Matić-Pavlović na potpori projektu Tečaja crtanja i dizajna i izložbi radova, te Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače i ravnatelju Danijelu Vidoviću i Središnjoj upravi Napretka sa središtem u Sarajevu i predsjedniku dr. Franji Topiću za financijsku potporu u iznosu od 500 KM za ovaj projekt.

Voditelji Tečaja crtanja i dizajna bili su Ani Šimić, predsjednici DHLU-a FBiH i profesor Višeslav Lučić, član Upravnog odbora HKD Napretka Glavne podružnice Mostar. Njih dvoje dva mjeseca su vrijedno i strpljivo radili s trideset i jednim polaznikom tečaja, a plod svega bila je jučerašnja izložba u Kosači.

Polaznici tečaja s voditeljima i Upravom HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar nakon svečanosti dodjele certifikata

Prije samog čina otvorenja izložbe, voditelji tečaja, Lučić i Šimić su zajedno s čelnicima Upravnog odbora HKD Napredak Glavne podružnice Mostar, Markom Romićem, predsjednikom, Miroslavom Landekom, dopredsjednikom, Ivanom Vrljićem, tajnikom i Željkom Obradović, rizničarkom, podijelili certifikate polaznicima o uspješno završenom tečaju.

A izložbu radovi otvorili su Josip Križanović, član Središnje uprave HKD Napredak i predsjednik podružnice u Busovači i Ivana Barišić, predsjednica HKD Napredak Ljubuški i zamjenica predsjednika Skupštine Zapadnoheregovačke županije.

U organizaciji HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar pijanist Marijan Đuzel održao je u petak 28. rujna 2019. fantastičan koncert u Galeriji kraljice Katarine Kosača. Đuzel je izveo Mozartovu Fantaziju u c-molu, Beethovenovu sonatu op.111 – posljednju od 32 klavirske sonate, zatim Chopinovu Polonezu fantaziju iz opusa 61, te na kraju Lisztov Totentanz, izuzetno virtuozno i efektno djelo nadahnuto srednjovjekovnom sekvencom ”Dies Irae”.

Mostarska publika uživala je na koncertu Marijana Đuzela

Nakon deset godina bio je ovo njegov ponovni nastup u Mostaru. U jesen 2009. godine održao je recital u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, također u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak, čiji je Đuzel bio i stipendist za vrijeme studija u Zagrebu. Ponovnim nastupom u Mostaru suradnja Napretka i Đuzela pokazala se još jednom uspješnom. Nakon koncerta tijekom druženja Đuzel nije krio zadovoljstvo svojim nastupom i dočekom u Mostaru kazavši kako je iznimno zadovoljan i publikom i organizacijom i medijskom promocijom koncerta. Izrazio nadu kako će u budućnosti nastaviti suradnja te da bi želio održati koncert i u Sarajevu u suradnji s HKD Napredak.

Miroslav Landeka, Monija Jarak Mikulić i Marijan Đuzel nakon koncerta

Predstavnici HKD Napredak – Glavne podružnice Mostar Miroslav Landeka, dopredsjednik i Monija Jarak Mikulić, članica uprave, ovom prigodom izrazili su zahvalnost pijanisti Marijanu Đuzelov za sjajan nastup, te publici koja ga je došla slušati sinoć u Galeriji Katarine Kosača i napose sponzoru koncerta UniCredit banci kao i Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

U organizaciji HKD Napredak Glavne podružnice Mostar i HKD Napredak podružnice u Ljubuškom u utorak 15. listopada 2019.godine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru u predstavljena je knjiga „Nebo boje potočnice“, autora Zvonimira Mikulića Đone.

Knjigu su predstavljali autor Zvonimir Mikulić, Anela Vrankić Rozić te Ivan Vrljić. Program je vodila i moderirala mlada Anamarija Nosić. Brojne nazočne na promociji u ime organizatora pozdravio je Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak iskazujući zahvalu svima prisutnima što su došli u velikom broju popratiti ovu manifestaciju naglašujući važnost mladih koji su budućnost Napretka. Istaknuo je kako su HKD Napredak Glavna podružnica Mostar HKD Napredak Ljubuški skoro potpisali sporazum o suradnji, a predstavljanje knjige Ljubušaka Mikulića početak jedne lijepe suradnje u okviru velike Napretkove obitelji.

Sam autor, Zvonimir Mikulić, naglasio je kako mu je vrlo drago što se predstavio upravo u Mostaru nakon tri njegova romana sa svojom prvom knjigom kratke proze. Knjiga je nastala u razdoblju dužem od trideset godina, a u njoj su i priče koje su nastale za vrijeme njegovog studiranja u Zagrebu, a većina priča nastala je zadnjih desetak godina.

U organizaciji HKD Napredak Glavne podružnica Mostar je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače 17. listopada 2019. godine započeo ll stupanj Tečaja crtanja i dizajna pod nazivom „Projekt očuvanja i njegovanja kulturne baštine kroz edukacije i radionice crtanja i dizajna“. Besplatni tečaj crtnja i dizajna organiziran, na kojem sudjeluje 20 polaznika, organiziran je u suradnji s Narodnom knjižnicom HNŽ-a i uz potporu Ministarstva kulture i športa Federacije BiH i Grada Mostara. Tečaj se održavao svake srijede u listopadu i studenom 2019. godine te jedan tjedan u prosincu, u trajanju po dva sata, a namijenjen je prvenstveno srednjoškolcima i studentima. Voditelj tečaja je Višeslav Lučić, akademski grafičar i profesor likovne umjetnosti i dizajna. Po završetku tečaja polaznicima će biti uručen certifikat, a u siječnju 2020. godine bit će organizirana izložba najboljih radova.

-Kultura preobražava ljude, pa tako i grad. Osvještavajući ljude o samom kulturnom bogatstvu kojeg posjedujemo učimo ih da prepoznaju, njeguju i cijene kulturnu baštinu koju imamo. Upoznati ćemo sudionike s teoretskim dijelom umjetnosti, crtanja i dizajna, te im praktično pomoći to isto prenijeti na papir, razviti njihove kreativne sposobnosti i potaknuti ih na kreativno razmišljanje i kulturno ih educirati. Idemo sa sloganom „moramo prvo promijeniti sami sebe, tek onda i druge“, a mi upravo krećemo od pojedinca na šire-istaknuo je Lučić. Dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka zahvalio je federalnom Ministarstvu kulture i športa i osobno ministrici Zori Dujmović što su podržali ovaj Napretkov projekt, kao i Gradu Mostaru, a koji prvenstveno ima za cilj dugoročno razvijanje kulturnog/vizualnog senzibiliteta, a Glavna podružnica HKD Napredak planira održavati radionice svake godine.

U nakladi HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar 15. studenoga 2019. godine iz tiska je izišlo treće dopunjeno izdanje knjige Miroslava Landeke „Stari most – s mjesta događaja“.


Ova knjiga svjedoči, predočava, ukazuje, govori i donosi kako je obnavljan Stari most. Kada jedna knjiga ima tri izdanja onda je važna i vrijedna kako za pojedinca tako i za društvenu zajednicu. „Stari most – s mjesta događaja“ knjiga je koju izdaje HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, napisala je, između ostalog, u recenziji prof. dr. Vanda Babić.

Svečani napretkov božićni koncert održan u četvrtak večer 19. prosinca 2019. godine u franjevačkoj kapelici crkve sv. Petra i Pavla u Mostar bio je kruna događanja koje je organizirala Glavna podružnica Mostaru.

Uz pratnju tamburaškog orkestra Misericordia iz Šurmanaca i pod ravnanjem Davora Markote, nastupili su vrhunski solisti Katarina Kikić, sopranistica, Monija Jarak – Mikulić, mezzosopran, inače napretkove stipendistice, te Hrvoje Merdžo bas i župni zbor svete Cecilije.

Na programu je bilo 15 izvedbi, Misericordia – Na saoniku, Zbor sv. Cecilije – Zvone zvona, Božić je, Zbor sv. Cecilije – Radujte se narodi, Katarina Kikić – Veselje ti navješćujem, Hrvoje Merdžo – Kyrie eleison, Monija Jarak Mikulić – Tiha noć, Zbor sv. Cecilije – Božićna uspavanka, Katarina Kikić – Svim na zemlji, Hrvoje Merdžo – O Betleme grade slavni, Monija Jarak Mikulić – O holly night, Katarina Kikić – Veseli se majko Božja, Hrvoje Merdžo – Tri kralja jahahu, Zbor sv. Cecilije – Božić je u mome mistu, Monija Jarak Mikulić – Sretan ti Božić narode moj i svi zajedno – Narodi nam se a publika koja je ispunila kapelu Franjevačke crkve sv. Petra i Pavla, dugotrajnim i toplim pljeskom nagradila je svaku izvedbu.

Miroslav Landeka, Monija Jarak, Katarina Kikić, Davor Markota, Hrvoje Merdžo i Višesčav Lučić

A program su vodili te prigodne stihove Tina Ujevića i Nikole Šopa, čitali mladi napretkovci, Barbara Landeka i Damir Kočić.

Barbara Landeka i Damir Kočić

Svečani božićni koncert podržali su Vlada HNŽ, Grad Mostar, kompanije Meggle iz Posušja, koja je svakog posjetitelja koncerta darovala prigodnim božićnim poklonom, kompanije AC Oil iz Mostara, Središnje uprave HKD Napredak, poduzeća za grafički dizajn Objektiv. Televizije Herceg – Bosne emitirala je snimku koncerta dvije večeri u svom božićnom programu./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

HERA: Skandalozno je da nitko iz HERE nije pozvan na Svesrpski Sabor. Jesmo li mi manje Srbi ako smo Hrvati?

HERA osuđuje separatizam povijesnih Dušanovih i Tomislavovih zemalja od matice. Odjeljivanje Vojvodstva Nemanjića, od HerceStjepanove zadužbine od  Zavjetne zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -