Petak, 19 travnja, 2024

Naplatne kućice platili više od dva milijuna KM

Must Read

Dosadašnja ulaganja u gradnju autoputeva u Republici Srpskoj iznose oko 320 milijuna maraka, koliko je uloženo u gradnju autoputa Bosanska Gradiška – Banja Luka, podaci su koji su dostavljeni “Dnevnom avazu” iz Ministarstva prometa i veza Republike Srpske i Javnog preduzeću “Autoputevi RS”, koji realiziraju najveći projekt u ovom entitetu.

Nova ulaganja

– Osim toga, ugovorili smo i gradnju dionice autoputa Banja Luka – Doboj, dionica Doboj – Prnjavor, u iznosu od 180 milijuna eura, a sada čekamo potpis ugovora za gradnju druge dionice Banja Luka – Prnjavor, u vrijednosti od 158 miliona eura. Na spoju ova dva autoputa sagrađena je petlja Mahovljani, čija je gradnja koštala oko 25 milijuna eura – precizirano nam je u resornom ministarstvu, gdje se, tvrde, sve odvija predviđenom dinamikom.

Ove sedmice počela je gradnja objekata za naplatu posebne naknade za upotrebu dionice autoputa Bosanska Gradiška – Banja Luka, što će koštati više od dva milijuna KM. Cijena naplate, međutim, kako napominju u Vladi RS, još nije definirana. Cijena putarine trebala bi iznositi od 0,06 do 0,10 feninga po kilometru, za putnička vozila, što znači da bi vozači koji budu prolazili dionicom od Banje Luke do Gradiške maksimalno mogli plaćati 3,3 KM.

Probijena trasa

Trasa autoputa Banja Luka – Doboj, dužine 36,6 kilometara, u potpunosti je probijena, a u međuvremenu su počeli i radovi na najznačajnijem objektu na ovoj dionici, odnosno mostu preko rijeke Bosne u mjestu Kladari, nadomak Doboja.

Pravne nedoumice 

– Nije bilo nikakvog propusta u ugovaranju kreditnog sporazuma s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), pa samim tim nema ni razloga da cijena gradnje prve dionice autoputa Banja Luka – Doboj, na pravcu od Doboja do Prnjavora, iznosi više od predviđenog. Ugovor sa EBRD-om potpisan je u skladu sa svim zakonskim propisima BiH i prošao je sve neophodne procedure odobravanja, te informacija da nešto nije provedeno u skladu s procedurom nije tačna – napominju u Vladi RS.

avaz.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -