Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

NAPETO U SAVUDRIJSKOJ VALI Hrvatski ribari u četiri ujutro isplovili, prišla im je slovenska policija

Must Read

Prva tura hrvatskih ribara u Savudrijskoj vali jutros je isplovila oko četiri sata u ribarenje uz pratnju broda hrvatske policije. Imali su susret sa slovenskom policijom, no kažu, incidenta nema, no situacija je napeta

Prva tura hrvatskih ribara u Savudrijskoj vali jutros je isplovila oko četiri sata i po povratku u luku su u razgovoru za N1 kazali da incidenata nema, ali napetosti ima kao i prošlih mjeseci.

Oni su jutros isplovili, uz pratnju policijskog broda – obično ih prate jedan do četiri broda – i kažu da incidenata nema, ali da se napetost osjeća, ali kao i prošlih mjeseci. Slovenska policija pokušala je prići jednoj hrvatskoj brodici i rekla je ribarima da što prije napuste slovensko more te su oni dalje nastavili ribariti pod pratnjom hrvatske policije, javili su ribarima kolege.

Velik dio savudrijskih ribara isplovit će danas, jednako kao i svakog dana, a u njihovoj pratnji, kao i uvijek, bit će policijski patrolni brodovi. ‘Zbog iskustava iz prošlih vremena oni su uvijek s nama i u ovom trenutku smo zadovoljni prisutnošću hrvatskih državnih tijela, uz njih se osjećamo sigurno. Hoće li biti incidenata? Po civilizacijskim normama incidenti su ono što doživljavamo svakog dana, ali ne očekujem ništa više od toga’, kaže za tportal jedan od najpoznatijih ribara iz Savudrije Danilo Latin.

Podsjetimo, Slovenija od danas primijenjuje arbitražnu odluku o razgraničenju na moru. ‘Slovenija nije poticala incidente niti će to činiti, a isto očekujemo i od Hrvatske. Bude li se poštovala granična linija, incidente ne treba ni očekivati’, kazao je slovenski premijer Miro Carar.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u srijedu je ponovo zaprijetio pokretanjem pravnih postupaka protiv Hrvatske ako ona ne pristane na provedbu arbitraže o granici koju ne priznaje.

Hrvatsko

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u četvrtak je diplomatskom notom pozvalo Sloveniju da se suzdrži od jednostrane provedbe mjera koje bi imale za cilj pokušaj promjene stanja na terenu, te na konstruktivan dijalog oko rješavanja pitanja granice.

‘Svaki takav potez bio bi neprihvatljiv, pri čemu bi mjere koje bi uključivale prijetnju silom ili primjenu sile, prema Povelji Ujedinjenih naroda, predstavljale tešku povredu međunarodnog prava’, naglašava se.

Podsjeća se i da je provedba arbitražnih odluka u međudržavnim odnosima u potpunosti prepuštena dobrovoljnoj provedbi i dogovoru između stranaka spora te da je Hrvatska bila potpuno jasna u porukama kako ne može prihvatiti navedenu odluku i neće je provesti.

Hrvatska je izašla iz arbitražnog postupka na temelju jednoglasne odluke Hrvatskog sabora iz 2015. godine, nakon što je otkriveno da je Slovenija svojim djelovanjem prekršila međunarodno pravo i povrijedila odredbe Arbitražnog sporazuma, kao što je to naknadno utvrdio i sam arbitražni sud. Tim protupravnim djelovanjem nepopravljivo je kompromitiran arbitražni postupak i njegova vjerodostojnost, stoji u priopćenju.

U noti veleposlanstvu se ističe spremnost Hrvatske da sa Slovenijom neposrednim dogovorom riješi ovo još uvijek otvoreno pitanje granice, za što je Hrvatska predložila i odgovarajući pravni okvir te je spremna pregovarati o konačnom smjeru protezanja granične crte koji bi bio u interesu i jedne i druge države, kao i stanovnika obiju država.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova posebno je naglasilo kako od slovenske strane, odnosno slovenskih tijela državne vlasti, očekuje da ne poseže za primjenom bilo kakvih jednostranih, pa i represivnih mjera i sredstava u pokušaju provedbe arbitražne odluke, te da se, najprije u interesu stanovnika obje države koje žive u pograničnim područjima, suzdrži od djelovanja koja bi mogla dovesti do incidenata i nepotrebnog podizanja napetosti.

Slovenska je strana zaključno pozvana da svoje djelovanje usmjeri na pronalaženje konstruktivnog i obostrano prihvatljivog rješenja za ovo otvoreno pitanje između dviju država.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -