FIPA: Rekordan rast stranih investicija u BiH u 2017.

Prema upravo objavljenim preliminarnim podacima Centralne Banke BiH o stranim investicijama u prvih devet mjeseci 2017. godine, priliv ulaganja je dosegao iznos od  630,8 milijuna KM, što predstavlja porast od 60,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Ovo je rekordan iznos u posljednjih nekoliko godina, kada je uglavnom billježen pad stranih investicija, kažu u Agenciji za promociju stranih investicija u BiH (FIPA). Očekuje se rast i za četvrti kvartal 2017. godine, s obzirom na pozitivna kretanja i rast investicija u prva tri kvartala ove godine, tako da bi po prvi put u posljednjih nekoliko  godina bili ispunjeni  planovi za privlačenje stranih investicija u BiH (plan za 2017.g. prema projekcijama DEP  je okvirno oko 700 milijuna KM).

Uz širok dijapazon promotivnih aktivnosti koje FIPA –  Agencija  za unapređenje stranih investicija u BiH  pri Vijeću ministara BiH provodi na privlačenju stranih investicija u BiH, posebno je značajno da FIPA posjeduje preko 7.000 kontakata stranih investitora s kojima je u stalnoj komunikaciji, i koje poziva da investiraju u BiH promovirajući im odgovarajući projekte. Također, veliki značaj za promociju zemlje predstavlja i ulazak FIPA-e u Upravni odbor Svjetske organizacije za investicije WAIPA, što znači bolji pristup stranim investitorima i značajniju promociju zemlje na svim investicijskim skupovima.

Povećanje investicija je rezultat zajedničkog rada nadležnih institucija u BiH na privlačenju stranih investicija i poboljšanju poslovnih prilika u zemlji, promociji mogućnosti za ulaganja, te pružanju podrške stranim investitorima u BiH.

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) je 2017. započela vrlo odlučno i pragmatično u namjeri da ostvari što više kontakata s potencijalnim stranim investitorima, kompanijama i udruženjima poslodavaca u inozemstvu bilo kroz individualni rad bilo kroz suradnju s nadležnim institucijama, stranim veleposlanstvima i gospodarskim predstavništvima u BiH, a sve s ciljem da pokuša motivirati strane investitore da ulože novac u našu zemlju.

-Važno je nastaviti raditi na unapređenju političkih i gospodarskih uvjeta u zemlji,  na poboljšanju gospodarskog ambijenta, odnosno provedbi potrebnih reformi, koje će ukloniti prepreke i domaćim i stranim investitorima za njihovo širenje i poslovanje u većem obimu, a sve to, automatski doprinosi i poboljšanju imidža i konkurentnosti zemlje, donosi nove investicije i nova radna mjesta, navode u FIPA-i.

Visok postotak nezaposlenih ljudi i nizak životni standard građana stvaraju imperativ za provedbu potrebnih reformi koje će omogućiti dolazak stranih investitora, koji su u BiH potrebni usljed nedostatka domaćih sredstava za pokretanje značajnijeg investicijskog ciklusa, ističu.

FIPA naglašava da  strani investitori posebno insistiraju na stabilnoj političkoj situaciji i sigurnosti uloženog kapitala, pa je, naglašavaju u FIPA-i veoma važno pokazati političko jedinstvo u naporima za ekonomski napredak zemlje, jer bez takvog jasno pokazanog opredjeljenja ni FIPA niti bilo koja druga institucija pojedinačno neće biti u stanju dovesti investitore u značajnijoj mjeri. /HMS/