Published On: Sri, srp 20th, 2016

NAPETO U HDZ-u: Plenković zabranio Brkiću da objavljuje statuse na Facebooku u ime stranke

Novi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković mora se, osim s pripremama za prijevremene izbore, pozabaviti i odnosima unutar stranke.

Neki će ljudi iz prvog plana otići u sjenu, dok se neki vraćaju u prvi plan. Jutarnji list piše kako su među potonjima Goran Marić i Zvonko Milas koji su u vrijeme Tomislava Karamarka bili po strani.

Plenković navodno ozbiljno računa na obojicu, čemu u prilog govori da su viđeni posljednjih dana na sastancima u središnjici stranke. Govori se da bi Marić mogao biti nositelj liste HDZ-a u 6. izbornoj jedinici te da Milas može računati na visoko mjesto.

“Marić će ubuduće biti u prvom planu, a to je svojevrsna poruka i Ivanu Šukeru na kojeg novi šef ne računa”, kazao je Jutarnjem izvor iz HDZ-a.

Isti izvor kaže da je Plenković odlučio ostaviti Miru Kovača na poziciji međunarodnog tajnika stranke, ali samo dok je ovaj na dužnosti ministra vanjskih poslova. Na Kovačevo mjesto trebao bi doći Davor Božinović, bivši ministar obrane u vladi Jadranke Kosor.

Nezadovoljstvo zbog ‘poslušnika’ Jandrokovića

Nezadovoljstvo u dijelu HDZ-a navodno je izazvala Plenkovićeva odluka da Gordana Jandrokovića imenuje novim glavnim tajnikom stranke. Mnogima u stranci smeta što je bio poslušnik svim dosadašnjim šefovima stranke kojima bi potom okretao leđa.

“S Karamarkom je ostao sve dok nije bilo jasno da će on izgubiti. Tek onda je dao ostavku na mjesto potpredsjednika Kluba, a do tada je šutio i slušao Karamarka. Jandroković je neprihvatljiv za glavnog tajnika, ali on je, koliko znam, Plenkovićev prijatelj”, kažu izvori iz HDZ-a.

karamarko-jandrokovic487

Brkić dobio opomenu zbog isprike na Facebooku

No, u središtu zanimanja je ipak budući Plenkovićev odnos s Milijanom Brkićem, zamjenikom predsjednika stranke koji je na to mjesto izabran dok je na čelu još bio Karamarko.

Plenković je, kažu, na jednom od sastanaka poručio kako ne želi da članovi stranke na svojim Facebook stranicama i drugim društvenim mrežama objavljuju političke poruke u ime HDZ-a. Pritom nije spomenuo Brkića, ali su svi uvjereni da je ponajprije mislio na njega imajući na umu njegovu zadnju objavu u kojoj se ispričava u ime stranke.

Neki u HDZ-u smatraju da je Brkić uz tu ispriku na Facebooku odmah trebao objaviti i svoju ostavku.

Stier bi da sami idu na izbore, Plenković za koaliciju

Proteklih se dana na sastancima u HDZ-u intenzivno razgovaralo i o mogućim koalicijskim partnerima.

Izvori Jutarnjeg iz te stranke kažu kako Stier zagovara samostalni izlazak na izbore, dok je Plenković skloniji široj koaliciji, ali da nije bilo prijepora oko toga. Kažu da se spominjala i mogućnost samostalnog izlaska HDZ-a na izbore, s tim da bi u pojedinim izbornim jedinicama stranka koalirala s drugim strankama. Ima i onih koji smatraju da je to neizvedivo.

“Ne možete partnerima reći malo ćemo surađivati, i to gdje nama odgovara, a malo nećemo. Smatram da HDZ mora ići u široj koaliciji jer se i ljevica okupila. Nemam ništa protiv HSP-AS-a, samo treba obaviti razgovor s njima da nam ne štete i da im se ne dopusti da budu glasnogovornici HDZ-a, što se događalo ranije”, kaže jedan HDZ-ovac iz vrha stranke.