Published On: Sri, srp 20th, 2016

Kako su istražitelji, nakon 25 godina, otkrili tko je s tenka JNA 1991. ubio trojicu hrvatskih policajaca

Nakon 25 godina na sudu će se uskoro početi rasplitati pogibija trojice hrvatskih policajaca – Mladena Halape, Ivice Perića i Gorana Fadljevića. Optužnica zbog njihovog ubojstva, još iz u ljeta 1991. godine, potvrđena je nedavno na Županijskom sudu u Sisku.

Zato bi uskoro za taj zločin trebalo početi suđenje Zoranu Tomić, 48-godišnjem državljanu Srbije koji je 26. srpnja 1991. godine u Hrvatskoj Kostajnici pucao prema službenom vozilu u kojem su se nalazila sedmorica hrvatskih policajaca. Trojicu je ubio, a četvoricu ranio.

Tomić je bio vodnik prve klase i zapovjednik prvog tenka u koloni 1. oklopnog bataljuna 51. motorizirane brigade JNA. Na čelu kolone bio jeNovica Simić, sada već pokojni potpukovnik, a kasnije i general JNA.

Novica-Simic1911
NOVICA SIMIĆ PREDVODIO JE OKLOPNU KOLONU JNA

Prva smjena u Hrvatskoj Kostajnici

Ti tenkovi i oklopnjaci stigli su do Hrvatske Kostajnice kao potporakapetanu Draganu koji je iz Knina s 30-ak svojih specijalaca tih dana kretao u akciju “Žaoka”. Bio je to težak napad na hrvatsko Pounje i, kako svjedoče dokumenti, te medijski izvještaji iz tog vremena, “jedan od prvih stravičnih zločina nad braniteljima”.

Halapa, Perić i Fadljević, trojica zagrebačkih policajaca, tek su tri dana bili na terenu u Pounju. U Hrvatsku Kostajnicu stigli su na smjenu kolegama. Tog se dana činilo da vlada čak i svojevrsno primirje. Doduše hrvatsko stanovništvo masovno je napuštalo svoje domove.

JNA ušla u Hrvatsku Kostajnicu

“Ta oklopna kolona ušla je u središte Hrvatske Kostajnice. Zapravo su zalutali. Naši policajci pomagali su im da izađu iz grada. Zato su sjeli u službeni puch i vozili ispred njih”, prisjeća se umirovljeni pukovnik HV-aIvica Pandža Orkan koji se nakon završetka Domovinskog rata posvetio istraživanju ratnih zločina.

hal 3
ISJEČAK IZ VJESNIKA, GLASNIKA POLICIJSKE UPRAVE ZAGREBAČKE

“U više navrata tražio sam da se ubojstvo tih policajaca konačno procesuira”, rekao nam je Orkan koji ime Zorana Tomića pamti iz dokumenata što ih je objavio u svojim knjigama o ratnim zbivanjima.

“Svi zapovjednici JNA tog su dana pisali izvješća”, dodaje objašnjavajući zašto se sve o stradavanju hrvatskih policajaca tog dana moralo već odavno znati.

Istraga tek od 2011. godine

Prema optužnici protiv Tomića, oklopna kolona JNA trebla je uspostaviti tampon zonu u oružanom sukobu između regularnih oružanih snaga Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i naoružanih paravojnih srpskih postrojbi. Halapa, Perić i Fadljević, koji su se zajedno s kolegama vozili u policijskom terencu ispred kolone, nisu ni slutili da bi, u trenutku kada ne traju borbe, već obavljaju redovni policijski posao mogli biti napadnuti.

Perić Halapa Fadljević
PERIĆ, HALAPA I FADLJEVIĆ BILI SU U OZNAČENOM POLICIJSKOM “PUCHU”“Amarcord 1991-2001”

“S punim povjerenjem u pripadnike oklopne kolone kretali su se na njezinom čelu”, opisuje tužiteljstvo ono što će prethoditi ubojstvima.

U tom trenutku, Tomić je zauzeo mjesto ciljača u tenku i rafalno ispalio više hitaca prema vozilu s hrvatskim policajcima. Iz spregnutog mitraljeza kalibra 7,62 milimetara, opisuje se dalje, ispalio je više hitaca u vozilo odnosno u sedmero policijskih službenika koji su bili u njemu. Nastavivši voziti, tenkom je izgurao policijski puch s ceste.

Izvlačenje tijela

Perić Halapa Fadljević
TRENUTAK PRONALASKA TIJELA UBIJENIH POLICAJACA ZABILJEŽILA JE KAMERA JNA“Amarcord 1991-2001”

Četvorica policajaca koja su uspjela preživjeti ovaj napad pobjegla su tražeći zaklon, a tijela Halape, Perića i Fadljevića izvučena su tek dva dana kasnije.

Po njih su stigli pripadnici saniteta u pratnji JNA, a ta je akcija detaljno opisana u filmu “Amarcord 1991-2001” Pavla Vranjicana. Korištene su snimke tadašnje JNA, kao i snimke iz skrivenih kamera što su se nalazile u kombiju Crvenog križa. Autor opisuje izvlačenje tijela, kao i stradavanje policajaca, iako ime Zorana Tomića u filmu nije spomenuto.

Halapa Perić Fadljević
POLICIJSKI PUCH TENKOM JE IZGURAN S CESTE“Amarcord 1991-2001”

Protiv Tomića, kako nam je potvrđeno iz Županijskog državnog odvjetništva u Sisku, istraga je otvorena u svibnju 2011. godine. Doznajemo da je do tada pod sumnjom bio potpukovnik Simić, kao zapovjednik oklopne kolone. No, nakon njegove smrti istražitelji su nastavili provjeravati sve dostupne dokaze, te sužujući krug mogućih sumnjivaca, došli do Tomića.

Stradalim braniteljima ulice u Zagrebu

On negira krivnju i tvrdi da je sve radio prema tada vrijedećim pravilima JNA. Iako je sisačkom sudu poslao svoj odgovor na optužnicu i angažirao odvjetnika, nije izvjesno da će se pojaviti na početku suđenja.

“Drago mi je što će pravda biti zadovoljena, iako mi brata ništa ne može vratiti”, rekla nam je Mira Halapa sestra Mladena Halape i predsjednica Udruge Hrvatska žena – Sesvete koja ovih dana intenzivno surađuje s učenicima sesvetske osnovne škole Iver.

Naime, ta se škola nalazi u ulici što je dobila ime po njezinom bratu. Činilo se zato logičnim da učenici za natječaj “Heroj Domovinskog rata u mom zavičaju” naprave kratki film upravo u Mladenu Halapi kojeg su znanci često zvali i Grizzly.

Ubijen na sinov rođendan

I Ivica Perić, koji je poginuo na sedmi rođendan svog sina, dobio je ulicu u Sesvetama.

Sudbina je htjela da ta dvojica policajaca, koji su do tada zajedno radili u Policijskoj postaji u Sesvetama, taj dan zajedno odu na teren. “Bili bliski, godinama su sjedili u istoj kancelariji”, prisjeća se Mira Halapa.