Published On: Fri, Nov 24th, 2017

Napadnuti studenti na Partizanskom groblju u Mostaru: “Zapamtit ćete dan kad ste došli!”

Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru javno osuđuje napad na studente Građevinskog fakulteta koji se dogodio danas na Partizanskom groblju. Osim studenata Sveučilišta u Mostaru, napadnuti su i gostujući studenti iz Republike Hrvatske i Republike Srbije koji su došli na konferenciju „Valja nama preko“ u Mostar te posjetili Partizansko groblje u sklopu obilaska grada.

Zbor je zaprepašten i reakcijom policije, koja nije osigurala prostor iako se na istom mjestu već ranije dogodio incident. Na poziv napadnutih studenata reagirali su bahato, kazavši da nisu trebali posjećivati groblje, a posjeta je bila obvezna u sklopu programa konferencije.

Studentski zbor i studenti Sveučilišta u Mostaru podržavaju konferencije poput ove upravo s ciljem da studentima iz drugih gradova i država pokažu kako Mostar nije „grad slučaj“, već kulturno i obrazovno središte Hercegovine, a ovakvi incidenti ruše ne samo ugled Sveučilišta u Mostaru, nego i ugled samoga Grada Mostara.

 

“Zapamtit ćete dan kad ste došli!”

STUDENTI iz Hrvatske, BiH i Srbije su napadnuti na Partizanskom groblju u Mostaru. I to nije jedini napad na tom mjestu danas. Naime, ranije jutros grupa maskiranih osoba verbalno je napala izaslanstvo UABNOR-a i SDP-a koje je došlo položiti cvijeće povodom dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Napad na izaslanstvo
“Grupa osoba s kapuljačama napala je verbalno grupu ljudi koja je došla položiti cvijeće. Incident se dogodio jutros oko deset sati, no brzom intervencijom uspjeli smo zaštititi grupu koja je napadnuta”. kazali su iz policije pozivajuči se na izjave koje su dali iz gospoda iz SUBNORA.

Napad na studente
Međutim, drugi napad bio je na studente koji se tu uopće nisu okupili povodom dana državnosti. Grupa od 20-ak navijača nogometnog kluba Zrinjski napala je grupu studenata te ozlijedila vodiča i jednog studenta.
Inače, prostorije kluba navijača tog nogometnog kluba nalaze se u neposrednoj blizini spomen-groblja.

Kontaktirali smo i neke od navijača Zrinjskog koje se proziva za ovo: “To je jedna mlađa grupa maloljetnih huligana koja nema veze s našim klubom. Furaju se na skinheadse, rade nerede po cijelom gradu, i policija im ne može ništa. Navijači su ih odavno izolirali niti s njima imamo išta. Možete li zamisliti da mi nemamo pametnijeg posla nego napadati studente iz Hrvatske ili penzionere koji nosaju cvijeće?” – kazao nam je A.M 30.godišnji  navijač Zrinjskog.

Index je razgovarao s jednom od studentica koja je bila prisutna za vrijeme napada.
“Studenti su iz Hrvatske, BiH i Srbije, mi smo iz Splita. Došli smo na konferenciju o mostovima u organizaciji studenata Građevinskog fakulteta u Mostaru. Danas smo išli razgledavati grad te su nas odveli na Partizansko spomen-groblje. Vodič nam je malo ispričao o tome, te spomenuo kako, kad su nekakve obljetnice, navijači Zrinjskog, čija udruga je odmah ispod groblja, rade nerede i policija dolazi osigurati ljude koji dolaze odati počast žrtvama. Vodič je bivši student pa su ga organizatori zamolili da gostujuće studente upozna s Mostarom.
Kad smo se spuštali, upravo to nas je i zateklo. 20-tak maskiranih u fantomke, šalove i kape navijača nas je napalo. Jedan momak udaren je u lice, nikakve teže ozljede. Drugi momak je udaren nakon što je tim istim momcima, dozivajući ih imenom, doviknuo: ‘Što to radite, oni su s nama u sklopu fakulteta?’