Utorak, 25 lipnja, 2024

Napad u Parizu: Svijeće u Sarajevu ali i užasne pohvale ubojstvima na bh Internetu

Must Read

Stotinjak građana Sarajeva okupili su se danas preko puta Veleposlanstva Francuske u Sarajevu kako bi zapalili svijeće ili ostavili olovku koja simbolizira slobodu medijskog izražavanja, u znak sjećanja na žrtve terorističkog napada u Parizu u kojem je u srijedu ubijeno 12 osoba.

Prisutni novinari su, pored svijeća i olovaka koje su građani položili na spomenik francuskim UN vojnicima ubijenim u BiH, na pet minuta prekinuli rad i simbolično položili svoje foto-aparate.

Sociolog religije i profesor na Fakultetu političkih znanosti Univerziteta u Sarajevu Dino Abazović izjavio je kako se teroristički napadi kakav je bio u Parizu događaju “očigledno vrlo ciljano, vrlo tempirano i najčešće je cilj ono što želimo izbjeći a to je daljnja polarizacija i daljnji sukobi na toj međureligijskoj liniji”.

”Mislim da je sad važnije nego ikada ostati ustrajan u zajedničkim naporima da se ove stvari ne koriste kao povod za daljnje nasilje jer jedno nasilje izazova drugo nasilje. I onda ta spirala nema svoga kraja. U tom smislu religijske zajednice moraju, a siguran sam da hoće kao što su pokazali u BiH i u svijetu reagirati na vrijeme”, naveo je profesor Abazović.

“Iskreno se nadam da sve ovo neće dovesti do nekog rigidnog desničarenja”, kazao je profesor Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu (FPN) Nerzuk Ćurak.

Inače, brojne su institucije i istaknuti pojedinci osudili napade u Parizu, dok se internetom vode prepirke i pravi mali ratovi o tome jesu li karikaturisti ipak zaslužili ovakvu kaznu na što su reagirali i neki novinarski aktivisti.

Izvršna ravnateljica Vijeća za tisak BiH Ljiljana Zurovac potvrdila je Hini kako su brojni internetski portali čije je sjedište u BiH kao i društvene mreže u srijedu bili preplavljeni stotinama poruka mržnje u kojima su se veličali teroristi i brutalna ubojstva.

“Prestrašno je da se uz takav pokolj novinara i policajaca netko može odlučiti na komentare kakvi se pojavljuju na mnogim portalima. Pri tom se poziva na mržnju i na rat, a jutros sam na jednom od njih vidjela i poruku: “ubijte sve novinare”. Ne razumijem što je to i kakvi su to ljudi”, kazala je Zurovac.

Upozorila je kako je zapanjujuće to što se neki od onih koji šire takav stravičan govor mržnje na Facebooku potpisuju punim imenom i prezimenom.

“To nije samo pitanje odsutnosti sućuti nego i pitanje činjenice da takvi ljudi koji šire neshvatljivu mržnju žive među nama”, kazala je Zurovac.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

PA COOL: Vahida Velić je djevojka iz našeg kraja a radi u svemirskoj agenciji!

Vahida Velić, zaposlena u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), svojim životnim putem i postignućima nadahnjuje mnoge. Danas se ova inženjerica...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -