Published On: Pon, velj 18th, 2013

Naletilić već na putu prema Hrvatskoj, ICTY provjerava ovu informaciju

Mladen Naletilić  pušten je iz zatvora u Italiji nakon što je izdržao dvije trećine 20-godišnje kazne zatvora na koju ga je osudio Haški tribunal zbog zločina na području Mostara.
Odvjetnik Krešimir Krsnik, koji je osuđenog zastupao na suđenju u Haagu, kazao je da je Naletilić na putu iz Italije prema Hrvatskoj. U Tribunalu nisu mogli dati nikakvu informaciju o puštanju Naletilića.
Glasnogovornica Haškog tribunala Magdalena Spalinska rekla je da će provjeriti ove informacije, javlja u ponedjeljak BIRN Justice Report.
Naletiliću je u izdržavanje kazne uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od listopada 1999. godine. On je pušten nakon 13 godina i četiri mjeseca.
Kao zapovjednik postrojbe “Kažnjenička bojna” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Naletilić je 2006. pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog mučenja, pljačke i okrutnog postupanja prema civilima u Doljanima, Duhanskom institutu u Mostaru i zatočeničkom centru Heliodrom 1993. godine.
Tribunal je utvrdio da je Naletilić, između ostalog, naredio uništenje kuća bošnjačkog stanovništva u Doljanima i protjerao oko 400 civila iz Sovića i Doljana.
Njemu je suđeno sa Vinkom Martinovićem Štelom, koji je osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina na području Mostara.