Published On: Pon, velj 18th, 2013

TA "DEMOKRATSKA" TURSKA: Pet godina zatvora za fakin transparent

Još jedna studentica koja je sudjelovala u prosvjedima za besplatno obrazovanje u Turskoj, osuđena je zbog “širenja terorističke propagande”

Studentkinja Sevil Sevimli osuđena je danas na pet godina, dva mjeseca i 15 dana zatvora zbog “širenja terorističke propagande”, prenijeli su turski mediji.
Sevimli, koja je učesnik programa razmjene studenata sa Univerzitetom Anadolija, bila je optužena za “članstvo u naoružanoj organizaciji” i “širenje propagande”.
Optužnica je teretila za učešće u demonstracijama povodom Prvog maja, kada je nosila transparent sa porukom “Želimo besplatno obrazovanje” i prisustvovala koncertu jedne ljevičarski orijentisane grupe.
Ona će biti zadržana u pritvoru dok za tri mjeseca ne bude razmatrana mogućnost uslovnog oslobađanja, prenio je list Hurijet na svom veb sajtu.
“Ja sam ljevičar i socijalista. Ne demantujem ništa. Branila sam demokratiju i jednakost. Možete nas nazvati teroristima samo zato što smo bili na koncertu grupeJorum, ali dobro znate ko su pravi teroristi: ono koji iskorištavaju narod”, rekla je Sevimlijeva novinarima poslije ročišta 16. januara.
Ona je diplomirala komunikologiju na Univerzitetu Limijer u Lionu i upisala master na istom odsjeku.
Tagovi: turska