Published On: Čet, tra 13th, 2017

Nakon vaninstitucionalnog podneska Haagu urušen je autoritet Predsjedništva BiH

SARAJEVO, BANJALUKA, MOSTAR – Način na koji u posljednje vrijeme funkcionira i radi Predsjedništvo BiH kao kolektivni šef države je katastrofalan i samo vodi daljnjim konfliktima.

Ovo je, u najkraćem, opća ocjena političkih analitičara iz BiH o suradnji i zajedničkoj političkoj produktivnosti koju u posljednje vrijeme pokazuju članovi Predsjedništva Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Naime, nakon što tjednima nije zasjedalo zbog krize izazvane Izetbegovićevim iniciranjem revizije presude BiH protiv Srbije za genocid, sjednica Predsjedništva BiH je u utorak napokon održana, ali je neslavno završena, barem sudeći prema ocjenama predsjedatelja Ivanića.

“Predložio sam članovima Predsjedništva da se obvežu da ubuduće neće raditi vaninstitucionalno, ali taj prijedlog nije dobio većinu, tako da o njemu nije razgovarano. Meni to ne smeta, samo sada znamo da izvaninstitucionalno djelovanje mogu koristiti i drugi”, rekao je, između ostalog , Ivanić nakon sjednice kolektivnog šefa države.

Srećko Latal, urednik BIRN-a za BiH i direktor analitičke organizacije SOS, kaže da mu nije jasno kako oni misle da ostvare individualne političke ciljeve bez suradnje s ostalima iz vladajuće koalicije.

“S te strane, ta poruka je simbolična i ukazuje na katastrofalan razinu suradnje političkih snaga u BiH”, ističe Latal.

Mile Lasić, ugledni sveučilišni profesor iz Mostara, smatra da je posrijedi najveća postdejtonska kriza koja prijeti da zemlju uvede u totalni kaos.

“Ovo je čista katastrofa koja ničemu ne vodi. Trenutno najozbiljnije pitanje je Izborni zakon, važno je i pitanje institucionalnog preustroja, ali nitko živ se apsoloutno ne trudi bilo što učini”, kaže Lasić.

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke, kaže da ponašanje članova Predsjedništva “pridonosi dojmu kao da to tijelo nema”.

“Ovakvo ponašanje dovelo je do urušavanja autoriteta kako pojedinačnih članova, tako i institucije. Poslali su nam poruku da će se svatko ponašati kako hoće i kako procijeni u određenom trenutku”, zaključuje ona.

Nezavisne.com