Published On: Čet, tra 13th, 2017

Juncker protiv odluke Sabora: Hrvatska je dragovoljno ušla u arbitražni sporazum sa Slovenijom…

Europska komisija i dalje podržava arbitražni proces između Slovenije i Hrvatske, iz kojega je odlukom Hrvatskoga sabora nakon otkrivenog skandala oko nedopuštene komunikacije slovenske predstavnice Simone Drenik i jednog od arbitara Jerneja Sekoleca, koju je u srpnju 2015. otkrio Večernji list.

Podršku arbitražnom procesu uime Europske komisije ponovio je predsjednik EK Jean-Claude Juncker u razgovoru za slovensku agenciju STA, objavljenom danas.

– Komisija podržava arbitražni proces, koji je u interesu pravne sigurnosti za obje strane i u interesu glatke i učinkovite primjene propisa EU. Hrvatska je dragovoljno sklopila sporazum sa Slovenijom, koji je i dalje na snazi. Nadam se da će obje strane potpuno i bezuvjetno podržati odluku suda, kad ona bude donesena – rekao je Juncker u intervjuu uoči sutrašnjeg dolaska u službeni posjet Sloveniji.

U razgovoru s dopisnicom STA u Bruxellesu, Juncker je upitan i o tome zašto Komisija planira usvojiti delegirani akt koji bi omogućio i hrvatskim proizvođačima da označavaju boce imenom sorte teran. Junckeru je STA predstavila teran kao primjer koji “mnogim Slovencima ilustrira što je pogrešno u EU” jer “mnogi Slovenci imaju osjećaj da nisu pravedno tretirani”.

Juncker je nahvalio slovenski teran kao sjajno vino, ali i objasnio da u slovenskim medijima nije dovoljno jasno objašnjeno da delegirani akt neće ukinuti zaštitu slovenskog terana.

– Strogo ograničena iznimka, o kojoj se sad raspravlja, omogućila bi jednom hrvatskom vinu, koje već ima svoje ime i zaštitu porijekla, da uključi i spomen sorte grožđa. To je ista vrsta izuzeća, koja Sloveniji omogućuje upotrebu imena francuskog burgundca pri definiciji sorte vina. Primjena takve iznimke bit će strogo nadzirana i na koncu će bolje zaštititi slovenske proizvođače vina – rekao je Juncker.