Četvrtak, 13 lipnja, 2024

NAKON POTOPA PLATFORME: Tužan sastanak jednog Zlatka i predstavnika Hypo banke u BIH…

Must Read

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) Zlatko Lagumdžija primio je visokog predstavnika za austrijski lihvarski sektor u našoj zemlji, njegovu ekselenciju Valentina Inzka.

U fokusu razgovora bio je niz aktualnih pitanja, poput vraćanja Lijanovićevog kredita. Zaključeno je da građani Federacije dosta brzo vraćaju Lijanovićeve kredite iako mu nisu bili jamci prilikom potpisivanja istih, potom su posebno su naglašena ona pitanja koja se nalaze na putu BiH ka euroatlantskim integracijama, priopćeno je iz Centra za informiranje SDPBiH.

U razgovoru je istaknut značaj mjeseca rujna kada se trebaju događati intenzivni pregovori uoči sastanka na visokom nivou “Europska unija – Bosna i Hercegovina o procesu pristupanja BiH EU” koji je zakazan u Bruxellesu za 1. listopad ove godine.

Sugovornici su suglasni da se problemu implementacije presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci treba posvetiti bez odlaganja uz uključivanje što šireg broja ključnih domaćih aktera, ali i međunarodne zajednice.

Posebno je važno u narednom vremenu nastaviti proces rješavanja pitanja vojne imovine kao uvjeta za daljnje NATO integracije koje nije samo sigurnosno pitanje, nego i pitanje jačanja institucionalnih kapaciteta i preduvjet za veća investicijska ulaganja u BiH.

Između ostalog, Lagumdžija je upoznao Inzka sa setom antikorupcijskih zakona koji su se na inicijativu SDPBiH našli pred Federalnim parlamentom, a prije svega Zakonom o oduzimanju imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom i prekršajem, Zakonom o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala i Zakonom o zaštiti prijavitelja korupcije, kao i s planovima o budućim aktivnostima koje će imati refleksiju na ekonomiju, što se u prvom redu odnosi na infrastrukturne projekte i projekte u energetskom sektoru.

Značajan dio razgovora je bio posvećen i političkim blokadama koje nedopustivo dugo vrši SDA kroz zloupotrebu institucije vitalnog nacionalnog interesa, a samo s ciljem zadržavanja ministarskih i drugih fotelja.

Kao i mnogo puta do sada, konstatirano je nedemokratsko ponašanje kojim je spriječeno da se formira nova Vlada FBiH u skladu s voljom parlamentarne većine.

Lagumdžija je naglasio da SDP i dalje stoji na stavu da se treba formirati Vlada s premijerom Nikšićem na čelu kao izraz ranijeg dogovora nove federalne parlamentarne većine.

Dok se to ne dogodi, morat će da radi postojeća Vlada u tehničkom mandatu pri čemu će kadrovi SDP-a učiniti sve da se izoliraju i marginaliziraju antireformske snage koje blokiraju sve promjene i ponašaju se po principu “što gore to bolje”, navodi se u priopćenju.

SDP neće pristati da se ponovi scenarij Kantona Sarajevo, gdje je SDA s DF-om i drugim svojim satelitima dovela taj kanton do kolapsa. Sugovornici su istaknuli da nitko nema pravo blokirati funkcioniranje institucija, te su se složili da je moguće rješenje ove neprirodne situacije, navodi se u priopćenju SDP-a BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

HERA: Skandalozno je da nitko iz HERE nije pozvan na Svesrpski Sabor. Jesmo li mi manje Srbi ako smo Hrvati?

HERA osuđuje separatizam povijesnih Dušanovih i Tomislavovih zemalja od matice. Odjeljivanje Vojvodstva Nemanjića, od HerceStjepanove zadužbine od  Zavjetne zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -