NAKON PORAZA U UKRAJINI EUROPA SE IZGLEDA VRAĆA U BIH: Bankari , osigurajte svoje poslovnice, unajmite protuoklopna osiguranja

Europsko vijeće odobrilo je početak pregovora o članstvu Ukrajine i Moldavije, dok Bosna i Hercegovina ima priliku pridružiti im se do ožujka. Zastupnik i član Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Tonino Picula povijesnim smatra sastanak na kojem je i Gruzija dobila status kandidata i time uhvatila korak s Bosnom i Hercegovinom. Ističe da EU mora nastaviti s politikom proširenja te da, iako je sada fokus na Istoku, Zapadni Balkan ne može dugo ostati neriješen.

I dobro i nije

– Čini mi se da je BiH dobro prošla, a nije. Nije dobila datum početka pregovora, ali je, prema informacijama koje imam, napravljen manevar da, ako se dio europske agende doista prevlada do ožujka, Bosna i Hercegovina ne mora proći kroz ovu noćnu moru kojoj je Ukrajina bila izložena. Odluka je formulirana na način da Vijeće očekuje izvješće EK da je BiH usvojila dio europskih zakona, što bi automatski značilo početak pregovora. Time bi se izbjegla mogućnost novih začepljenja – kaže Picula za “Avaz”.

A blokada pregovora s Ukrajinom izbjegnuta je manevrom karakterističnim za naše parlamente.

– Pokazalo se da među političarima postoji jedna vrsta kreativnosti. U trenutku najave početka pregovora s Ukrajinom, mađarski predsjednik Viktor Orban otišao je “na kavu”. Nedugo nakon toga stavio je veto na rebalans proračuna kojim je trebao biti osiguran novac za nastavak potpore Ukrajini – pojašnjava i kaže kako očekuje da će ta blokada biti zaobiđena do kraja siječnja.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, unatoč njenoj spremnosti za ulazak u EU, Picula potencijalnu opasnost vidi u otporima unutar zemlje, a potvrdu da oni ne dolaze samo od Milorada Dodika, iako se i on zalaže za europske integracije, vidio je tijekom summit EU-Zapadni Balkan.

Vlastiti interesi

– Sada imate i Željka Komšića koji je vrlo aktivno govorio o BiH kao zemlji kojoj treba prestati “gledati kroz prste”, koja više ne smije dobivati ​​džabe. Mnoge je iznenadio govorom u kojem je vrlo kritičan prema mogućnostima BiH da u ovom trenutku započne pregovore. Kad god mogu, iskoristit će pravo da zaustave neke procese radi zaštite vlastitih interesa. Ili to rade u tuđe ime – naglašava Picula.

Dinamična 2024.

Picula očekuje zanimljivu i dinamičnu 2024. godinu kada će predsjedanje Europskim vijećem preuzeti Belgija, au drugoj polovici Mađarska. Zaključuje da Viktor Orbán nastoji odgoditi procese do tada, kako bi ih potom moderirao u skladu sa svojim, odnosno ruskim interesima.  

Povodom poruka ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je na godišnjoj konferenciji za novinare rekao da se stavovi vodstva Rusije i RS-a o situaciji u BiH potpuno poklapaju, Picula kaže da dobri odnosi Putina i Dodika nisu tajna te da to je “neka vrsta stožera” posredovana preko Beograda.